Ο Κωδικας Ζωης των Ιθαγενων της Αμερικης απο τον Wado Joe Gonzales1.Να σηκώνεσαι με τον ήλιο για να διαλογιστείς. Διαλογίσου μόνος. Να διαλογίζεσαι συχνά. Το Μεγάλο Πνεύμα θα ακούσει αν Του απευθυνθείς.

2. Να είσαι ανεκτικός με εκείνους που έχουν χαθεί στο μονοπάτι τους. Η άγνοια, η μανία, ο θυμός, η ζήλια και η απληστία απορρέουν από μια χαμένη ψυχή. Να εύχεσαι να βρουν καθοδήγηση.

3. Να αναζητάς μόνος σου τον εαυτό σου. Μην επιτρέπεις σε άλλους να φτιάξουν τη δική σου πορεία. Είναι δική σου η διαδρομή και μόνο. Οι άλλοι μπορεί να βαδίσουν μαζί σου, κανείς όμως δεν μπορεί να τη διαβεί για σένα.

4. Να υποδέχεσαι τους επισκέπτες στο σπίτι σου με σεβασμό. Να τους σερβίρεις το καλύτερο φαγητό, να τους δίνεις το καλύτερο κρεβάτι και να τους φροντίζεις με σεβασμό και τιμή.

5. Να μην παίρνεις ό,τι δεν είναι δικό σου, είτε από ένα άτομο, μια κοινότητα, την άγρια φύση ή έναν πολιτισμό. Δεν το κέρδισες ούτε σου δόθηκε. Δεν είναι δικό σου.

6. Να σέβεσαι όλα τα πράγματα πάνω στη γη –είτε ανθρώπους, ζώα ή φυτά. Να τιμάς το πνεύμα που είναι μέσα σε αυτά.

7. Να τιμάς τις σκέψεις των άλλων, τις βαθύτερες επιθυμίες και τα λόγια των άλλων ανθρώπων. Ποτέ να μην διακόπτεις κάποιον ή να τον κοροϊδεύεις μιμώντας τον. Να επιτρέπεις σε κάθε άτομο το δικαίωμα προσωπικής έκφρασης.

8. Ποτέ μην μιλάς για άλλους με κακό τρόπο. Η αρνητική ενέργεια που βγάζεις προς το σύμπαν πολλαπλασιάζεται όταν αυτή επιστρέφει σε σένα. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Κι όλα τα λάθη μπορούν να συγχωρεθούν. Οι κακές σκέψεις προκαλούν ασθένεια του νου, του σώματος και του πνεύματος. Να εξασκείσαι στην αισιοδοξία.

9. Η φύση δεν είναι για εμάς, είναι μέρος μας. Είναι μέρος της παγκόσμιας οικογένειας.

10. Τα παιδιά είναι οι σπόροι του μέλλοντος μας. Να φυτεύεις αγάπη στις καρδιές τους και να την ποτίζεις με σοφία και τα μαθήματα της ζωής. Καθώς μεγαλώνουν, δώστους χώρο για να αναπτυχθούν.

11. Να αποφεύγεις να πληγώνεις τις καρδιές των άλλων. Το δηλητήριο του πόνου θα επιστρέψει σε εσένα.

12. Να είσαι αληθινός την κάθε στιγμή. Η ειλικρίνεια είναι το τεστ της θέλησης του καθενός στο σύμπαν.

13. Να κρατάς τον εαυτό ισορροπημένο. Ο νοητικός, ο πνευματικός, ο συναισθηματικός κι ο φυσικός σου εαυτός θα πρέπει να είναι ισχυροί, αγνοί κι υγιείς. Να ασκείς το σώμα και να δυναμώνεις το νου. Να πλουτίζεις το πνεύμα για να θεραπεύει τις συναισθηματικές πληγές.

14. Να παίρνεις συνειδητές αποφάσεις ως προς το πως θα κινείσαι και θα συμπεριφέρεσαι. Να είσαι υπεύθυνος για τις πράξεις σου.

15. Να σέβεσαι την ιδιωτικότητα και τον προσωπικό χώρο των άλλων. Να μην αγγίζεις την προσωπική ιδιοκτησία των άλλων - ιδιαίτερα τα ιερά και θρησκευτικά τους αντικείμενα. Αυτό είναι απαγορευτικό.

16. Να είσαι αληθινός πρώτα ως προς τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να στηρίξεις και να βοηθήσεις τους άλλους αν δεν μπορείς να στηρίξεις και να βοηθήσεις τον εαυτό σου πρώτα.

17. Να σέβεσαι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων. Να μην επιβάλεις τις δικές σου πεποιθήσεις στους άλλους.

18. Να μοιράζεσαι την καλή σου τύχη με τους άλλους. Να είσαι φιλάνθρωπος. Να είσαι πρόθυμος να δώσεις στους άλλους για τη ζωή τους.

Σχόλια