Piero Musini

 
Σε μια όμορφη γη, 6χλμ. έξω από το Gubbio στη Νότια Ιταλία, ο Piero Musini συνδυάζει την αγάπη του για τη φύση με τη πνευματικότητα με ένα μοναδικό τρόπο. Περιστοιχισμένη από τρεις λίμνες και δασική έκταση που περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία από χλωρίδα και πανίδα, η Casa Sangam λειτουργεί ως κέντρο για retreats εδώ και 15 χρόνια. Το κτήριο αποτελεί μια ανακαινισμένη αγροτική πέτρινη οικία ηλικίας 1300χρόνων, φτιαγμένη από φυσικά υλικά, ενώ μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται στο χώρο είναι ηλιακή. Ο χώρος αποτελεί μια φυσική πλατφόρμα για χαλάρωση ενώ παράλληλα εντρυφεί σε εκπαίδευση και εμπειρίες πνευματικού περιεχομένου. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Piero Musini, ενώ η Casa Sangam ενσαρκώνει το όραμα προσφοράς μιας τοποθεσίας στη φύση που συντηρείται από αρχές σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο ενώ παράλληλα προσφέρει ένα πνευματικό χώρο για όσους αναζητούν κάτι τέτοιο.

Ποια είναι η ιστορία της Casa Sangam; Πώς ξεκίνησε;
 Όλα ξεκίνησαν τη χρονιά που βρέθηκα σε βαθιά πνευματική περισυλλογή, ψάχνοντας απαντήσεις στην αναζήτησή μου. Τη χρονιά αυτή το δράμα μου έφερε μια καλή ευκαιρία. Η ιδιοκτησία αυτή ανήκε στην οικογένειά μου και η γιαγιά μου έδωσε από ένα σπίτι σε καθένα από τα εγγόνια, οπότε αυτό είναι το οίκημα που δόθηκε σ’ εμένα. Το χρονικό διάστημα που συνέβη αυτό συνέπεσε με το διάστημα που είχα αποφασίσει να αποσυρθώ για ένα χρόνο από τα δρώμενα του έξω κόσμο, οπότε αμέσως μετακόμισα από το Μιλάνο στο Γκούμπιο και αυτό ήταν πρακτικά το ξεκίνημα της Casa Sangam. Πριν αποφασίσω να αφήσω την πόλη, διατηρούσα μια εταιρία παραγωγής την οποία εγκατέλειψα για να εργαστώ ως ελεύθερος επαγγελματίας σκηνοθέτης.

Ήταν πια ξεκάθαρο εμπρός μου ότι αυτό το μέρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολύ καλό κέντρο για retreats, απευθυνόμενο σε πνευματικούς αναζητητές που ερχόμενοι εδώ μπορούν να έρθουν σε επαφή με ένα πνευματικό μονοπάτι όπως αυτό των Brahma Kumaris.


Τι αποτέλεσε έμπνευση για εσάς;
Μου άρεσε η ιδέα της δημιουργίας μιας τοποθεσίας –ενός είδους μοναστηριού- όπου οι ταξιδιώτες που βρίσκονται σε πνευματική αναζήτηση θα μπορούν να έρθουν και να τραφούν σε πνευματικό και φυσικό επίπεδο. Είδα αυτές τις δυνατότητες σε αυτό το μέρος και ταυτόχρονα είδα την ανάμειξη και άλλων ατόμων σε αυτό. Δεν θα φανταζόμουν ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο μόνος μου. Υπήρχε πάντα η έλξη μέσα μου της δημιουργίας μια κοινότητας κι έτσι ξεκίνησαν όλα.
Αρχικά το μέρος δεν ήταν διαμορφωμένο όπως είναι τώρα. Όταν πρωτομετακόμισα εδώ, στην πάνω πτέρυγα όπου βρίσκονται οι ξενώνες ήταν ο στάβλος και στον κάτω όροφο ήταν το βουστάσιο. Με κάποια οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικογένειά μου ανακαινίσαμε το μέρος σε αυτό που είναι σήμερα.

Βλέπουμε εδώ ότι γίνεται χρήση βιολογικών μεθόδων για την καλλιέργεια της γης. Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε;
Εδώ και τρία χρόνια που ασχολούμαι με την καλλιέργεια της γης αυτής έχουν επέλθει κάποιες αλλαγές. Μια από αυτές ήταν να απομακρύνω όλα τα ζώα που μέχρι τότε εκτρέφονταν στη γη αυτή για την παραγωγή κρέατος, μόνο μερικά άλογα παραμένουν πια. Η δεύτερη αλλαγή που επήλθε ήταν η εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας, καθώς επίσης και αεί-καλλιέργειας (permaculture). Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο χρειάζονται να περάσουν τρία χρόνια για την πλήρη μετατροπή του εδάφους από συμβατικό σε βιολογικό. Παράλληλα, εφαρμόζεται σταδιακά το σύστημα της αεί-καλλιέργειας σύμφωνα με το οποίο εντοπίζεις τι είναι κατάλληλο για το έδαφος που διαθέτεις και πια καλλιεργείς και παράγεις μόνιμα το σταθερό αυτό προϊόν. Για την ώρα καλλιεργούμε μια αρχαία ποικιλία σιταριού χωρίς γλουτένη. Ταυτόχρονα λοιπόν ασχολούμαστε με τη συλλογή και την καλλιέργεια παλαιών ποικιλιών από σπόρους που δεν έχουν υποστεί τροποποιήσεις, ώστε να μπορούμε οι ίδιοι να διατηρούμε και να παράγουμε τους σπόρους αυτούς. Οι σπόροι αυτοί ενδυναμώνονται καθώς φυτεύονται ξανά και ξανά στην ίδια γη. Καθώς ο σπόρος δυναμώνει, μεγαλώνει και η παραγωγή γιατί επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση. Λόγω της δύναμής του δεν έχει πολλές απαιτήσεις, ενώ αντέχει πολύ περισσότερο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως παγετώνες ή ξηρασίες. Οι περισσότερες ποικιλίες σπόρων που μπορεί να βρει κανείς πια στην αγορά έχουν υποστεί ως επί τω πλείστον τροποποιήσεις. Αυτό που επιδιώκουμε εδώ είναι η επιστροφή στις αρχικές ιδιότητες των σπόρων αυτών.

Ποια είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία σας από την καλλιέργεια αυτών των αρχικών σπόρων;
Αυτό που προσέχει κανείς είναι ότι ολόκληρο το χωράφι εκπέμπει ζωντάνια. Αν επισκεφτεί κανείς μια από τις καλλιέργειες σιταριού, κάτω από αυτές θα παρατηρήσει ένα είδος μικρο-βλάστησης να ευδοκιμεί, κάτι που αποτελεί ένδειξη ενός ολοκληρωμένου βιολογικού συστήματος που έχει τη δική του αυτάρκεια και το ένα συντηρεί το άλλο. Για να το μεταφέρουμε αυτό σε όλο το αγρόκτημα θα χρειαστεί περίοδος ενός με δύο έτη, λόγω της μετάβασης αυτής που πρέπει να υποστεί το υπέδαφος. Αυτή είναι η ιδέα από πίσω, ενώ κατόπιν θα ‘θελα να προβώ στην τοπική παραγωγή ψωμιού, ζυμαρικών και κηπευτικών ώστε ο τοπικός πληθυσμός να μπορεί να χαρεί μια καθαρή και γεμάτη ενέργεια τροφή. Με ότι απομένει από την παραγωγή θα μπορεί να παραχθεί κάποιο είδος μπισκότου προς εμπορική διανομή. Κάτι που δεν θα ήθελα είναι να προβώ στη χονδρική πώληση του σιταριού γιατί έτσι μπορεί εύκολα να καταλήξει να πωλείται αναμεμειγμένο με άλλους σπόρους, χάνοντας τις αρχικές μοναδικές του ιδιότητες.

Μια καινοτομία που παρατηρούμε εδώ είναι η χρήση της yoga στις αγροκαλλιέργειες. Θα θέλατε να μας πείτε γι’αυτό;
Πέρα από τη φροντίδα και την προσοχή που δίνεται στην βιολογική καλλιέργεια υπάρχει και η πνευματική πλευρά του να διοχετεύουμε αγνές και ιδιαίτερες σκέψεις στις καλλιέργειες αυτές όπου φύονται οι σπόροι. Είναι κάτι που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αν και έχει γίνει ήδη μια μελέτη στην Ινδία εδώ και τρία χρόνια, στο πανεπιστήμιο του Gujarat, σχετική με την επιρροή της σκέψης πάνω στις καλλιέργειες, που μπορούμε να αποκαλέσουμε διαλογισμό και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά. Το μοντέλο αυτό μας εμπνέει ιδιαίτερα, οπότε προσπαθούμε να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο μια φορά τη βδομάδα για να απλώνουμε ευεργετικούς κραδασμούς στις καλλιέργειες και να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα αυτών. Ήδη υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πειράματα σχετικά με την επιρροή της σκέψης στο νερό, με αποτελέσματα που φέρουν αποδείξεις γι’αυτό!

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις μας και στη φύση;
Όλα προέρχονται από την ιδέα ότι η σκέψη ασκεί επιρροή πάνω στην ύλη και πλέον η καινούργια επιστήμη μπορεί και το αποδεικνύει αυτό. Οπότε απλώνοντας αγνές σκέψεις και ευεργετικούς κραδασμούς πάνω στην ύλη όπως είναι τα φυτά και οι σπόροι, μπορούμε να πάρουμε ένα ανάλογο ευεργετικό αποτέλεσμα.
Για παράδειγμα, στον κύκλο ζωής ενός φυτού, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις τρεις όψεις της ζωής του: τη στιγμή που υπήρξε σπόρος, κατόπιν τη σπορά και ανάπτυξή του σε φυτό μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσής του. Τη διαδικασία αυτή μπορεί να την οραματιστεί κανείς προβάλλοντας αγνές, θετικές σκέψεις σε αυτό. Το άτομο που θα φάει το σπόρο αυτό -είτε στη μορφή ψωμιού, είτε ζυμαρικού, είτε μπισκότου- θα το βρει διαφορετικό, ιδιαίτερο. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της παραπάνω νοητικής διαδικασίας που ασκεί την θετική της επιρροή πάνω στο υλικό μέσο.
 
Πώς η τροφή επηρεάζει το νου μας;
Όπως μπορούμε να δούμε στο παράδειγμα με το νερό, αν βάλεις μια ετικέτα πάνω σε ένα μπουκάλι με νερό που να γράφει ‘σ’ αγαπώ’ και μια δεύτερη ετικέτα σε ένα μπουκάλι με νερό που να γράφει ‘σε μισώ’, αυτό το νερό που κατόπιν εσύ θα πιεις θα έχει μια θετική ή αρνητική επιρροή στα κύτταρα του σώματός σου, υποδηλώνοντας ότι κάθε κύτταρο είναι ευαίσθητο στα πεδία ενέργειας. Εφαρμόζοντας κάτι τέτοιο και στην τροφή που είναι εξίσου φτιαγμένη από μόρια, θα υπάρχει η ανάλογη επίδραση.
Χρειάζεται να δίνουμε προσοχή στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τη φύση και στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με την τροφή μας την ώρα που τη μαγειρεύουμε και την ώρα που την τρώμε. Αν θέλουμε να έχουμε μια ήρεμη, ισορροπημένη, θετική και ευεργετική ζωή όσον αφορά τη πνευματική και σωματική μας υγεία και ευεξία θα πρέπει να είμαστε συνειδητοί ως προς την επίδραση που ασκούν οι σκέψεις μας στην τροφή μας.

Τι αντιπροσωπεύει η φύση για εσάς;
Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να υπάρξει ζωή χωρίς τη φύση. Βιώνω μεγάλη χαρά όταν είμαι περιτριγυρισμένος από τη φύση και παρατηρώ την ομορφιά μέσα από το κάθε μικρό στοιχείο της. Όπως τώρα που καθόμαστε πάνω σε αυτό το χορτάρι, αν προσέξεις γύρω σου σε μια έκταση μόλις 5τ.εκ. την βιοποικιλία που υφίσταται σε διάφορες μορφές και χρώματα -αυτός ο μικρόκοσμος είναι μια αναπαράσταση του μακρόκοσμου. Γι’αυτό και βρίσκω ενδιαφέρον στην αλληλεπίδραση μέσω της παρατήρησης, κατανόησης και επίγνωσης του γεγονότος ότι είμαστε όλοι μέρος του ίδιου έργου, μια επίγνωση που αναδύει το σεβασμό και βαθιές αξίες μέσα στον εαυτό.
Επίσης μου αρέσει όταν η φύση μέσα από τις εκδηλώσεις τις δείχνει την πραγματική της δύναμη, όπως το ηφαίστειο στην Ισλανδία που μπορεί να διακόψει τη εναέρια κυκλοφορία ανά τον κόσμο για εβδομάδες. Έτσι, ανεξάρτητα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που μπορεί να έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος, αυτός στέκεται αμέτοχος μπροστά σε μια εκδήλωση της φύσης. Μου αρέσει όταν η φύση μου το υπενθυμίζει αυτό ώστε να εμπνέομαι το σεβασμό προς τους άλλους και προς την ίδια τη φύση.

Αναλογιζόμενοι την αύξηση του πληθυσμού της γης, πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την επιστροφή της ανθρωπότητας σε έναν πιο φυσικό τρόπο παραγωγής της τροφής που να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της;
Ιδανικά θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής όπου δεν θα χρειάζεται να καλλιεργούμε μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών με τη χρήση χημικών και εντομοκτόνων. Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από δύο προϋποθέσεις: α) να γίνουμε χορτοφάγοι μιας που η γη είναι αρκετά μεγάλη για να θρέψει όλον τον πληθυσμό αν αυτή δεν χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων προς ανθρώπινη κατανάλωση και β) να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να εισάγουμε καινούργια είδη σε αυτή. Για παράδειγμα, το άλφα άλφα που είναι ένα υψηλής διατροφικής αξίας χορτάρι που χρησιμοποιείται ευρέως στη ζωική εκτροφή, θα μπορούσε να ενταχθεί περισσότερο στην ανθρώπινη διατροφή. Σύμφωνα με μια μελέτη που έχει διεξαχθεί, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για όλες εκείνες τις χώρες του πλανήτη που δεν καλύπτονται οι διατροφικές τους ανάγκες. Ακολουθώντας μια πολύ απλή διαδικασία η τροφή αυτή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε όλους.
Η ανθρωπότητα λοιπόν θα πρέπει να προβεί σε μεγάλες αλλαγές κι αυτό γιατί η φύση χρειάζεται να επαναφέρει τις ισορροπίες της. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο που αν δεν αποφασίσουμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε οικουμενικούς νόμους που τη ρυθμίζουν και να προβούμε σε αλλαγές ώστε να επαναφέρουμε τις ισορροπίες, τότε η ίδια η φύση και τα στοιχεία της θα δείξουν τη δύναμή τους. Κι αυτό θα συμβεί με ένα μάλλον σκληρό τρόπο, ώστε να επαναφέρει την ισορροπία που έχει κλονιστεί λόγω της κατάχρησής της και των φυσικών της πόρων.

Ποια είναι η βαθύτερη αλήθεια που πιστεύετε ως ανθρωπότητα χάσαμε στην πορεία μας;
Το γεγονός ότι πλέον δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Αν κάνεις την ερώτηση σε κάποιον ‘ποιος είσαι;’, η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρεις θα είναι συνυφασμένη με το ρόλο του συγκεκριμένου ατόμου ως παρουσία, θέση ή επάγγελμα. Αυτή η απώλεια της πνευματικής μας ταυτότητας και την πνευματικής μας υπόστασης έχει μετατοπίσει τη συνειδητότητα μας σε εξωτερικές στοιβάδες ύπαρξης, χωρίς να υπάρχει σύνδεση με τα εσωτερικά πεδία συνειδητότητας. Σε αυτές τις εξωτερικές στοιβάδες εντοπίζονται όλα τα προβλήματα, όλες οι διαμάχες υποκινούνται από αυτές τις εγωκεντρικές συγκρούσεις. Οπότε η αλήθεια έγκειται στο ότι πρέπει πια να επιστρέψουμε στην πνευματική αλήθεια της πνευματικής μας υπόστασης που προηγείται της φυσικής μας υπόστασης και τότε θα κατανοηθούν οι παγκόσμιοι φυσικοί νόμοι που διέπουν τα πάντα.

Συνέντευξη στη Βάσια Πελεγράτη

http://www.casasangam.org

Σχόλια