Golo PilzΗ ενέργεια είναι προϋπόθεση για να μπορεί ο κόσμος να κινείται, τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Οι Brahma Kumaris εδώ και 75 χρόνια παρέχουν μεθόδους πνευματικής ενδυνάμωσης μέσω της Ράτζα Γιόγκα. Έχοντας ένα τέτοιο πνευματικό υπόβαθρο, στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού Πανεπιστημίου των Brahma Kumaris στο Mount Abu στις Ινδίες, από το 1992, έχει παράλληλα θεμελιωθεί ένα Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το οποίο συμμετέχει ενεργά στην έρευνα και εφαρμογή ανανεώσιμων ενεργειών στο περιβάλλον. Ο ήλιος εκπέμπει καθημερινά πάνω από εκατό φορές τη φυσική ενέργεια που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρει καθαρές και βιώσιμες λύσεις για το περιβάλλον.
O Golo Pilz, εμπνευστής και επικεφαλής του Project IndiaOne θέτει τα θεμέλια ώστε οι ευρύτερες εγκαταστάσεις του Πνευματικού Πανεπιστημίου να γίνουν απόλυτα ανεξάρτητες ενεργειακά μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τον Golo, ο συνδυασμός της πνευματικότητας και των αξιών με την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου προκύπτει με φυσικότητα...


Τεστ εστίασης.


Για πάνω από 15 χρόνια ασχολείσαι με τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τι περιλαμβάνει αυτό μέχρι σήμερα;
Πρωτοήρθα στην Ινδία το1984. Εκεί είχα για πρώτη φορά την εμπειρία αλλεπάλληλων διακοπών στον ηλεκτρισμό καθώς και ελλείψεων σε καύσιμες ύλες. Ταυτόχρονα διαπίστωσα τις μεγάλες δυνατότητες που υπήρχαν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε), οπότε άρχισα να αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να γίνει πάνω σε αυτό. Οι συνθήκες ήταν θετικές, οι Brahma Kumaris (BK) έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έτσι ξεκινήσαμε. Το 1993 εγκαταστήσαμε ένα Τμήμα για Α.Π.Ε και ξεκινήσαμε να τρέχουμε ερευνητικά προγράμματα. Το πρώτο περιελάμβανε την κατασκευή μιας περιβαλλοντικά φιλικής κατοικίας, φτιαγμένης με τούβλα από λάσπη, γνωστή ως μηδενικής κατανάλωσης ή παθητικό- ηλιακό- αρχιτεκτονικό κτήριο. Κατόπιν εξοπλίσαμε την κατοικία αυτή με μια ηλιακή κουζίνα και τοποθετήσαμε μια μικρή ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά ως μέρος ενός Προγράμματος Έρευνας & Επίδειξης (RnD Project) το οποίο επιχορηγήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση. Έκτοτε, αρχίσαμε να εξερευνούμε περαιτέρω δυνατότητες χρήσης Α.Π.Ε όχι μόνο για μικρές κατοικίες, αλλά και για τις ευρύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Ανακλαστήρας - Δέκτης & οι 3 Εφευρέτες.

Σήμερα οι Brahma Kumaris είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος Οργανισμός στην Ινδία που κάνει χρήση Α.Π.Ε.. Διαθέτουμε πέντε ηλιακά συστήματα μαγειρέματος με ατμό, βασισμένα σε παραβολικά πιάτα, περίπου 800KW εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών ηλιακών πάνελ σε 150 συστήματα διασκορπισμένα στην ευρύτερη Ινδία και στο παρόν τοποθετούμε μια ηλιακή μονάδα παραγωγής ενέργειας ισχύς 1MW. Αυτό αποτελεί μέρος ενός RnD Project το οποίο επιχορηγείται από την Ινδική και τη Γερμανική Κυβέρνηση. Είναι ένας καινοτόμος θερμοηλεκτρικός σταθμός βασισμένος σε παραβολικά πιάτα που εκτείνονται σε 60m2 , όπου το ηλιακό φως συγκεντρώνεται σε ένα δέκτη ο οποίο λειτουργεί και ως θερμικός συσσωρευτής. Η θερμική ενέργεια αποθηκεύεται ολονυχτίς και ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να το λειτουργούμε επί 24ώρου βάσης.

Ηλιακό Σύστημα Μαγειρέματος με Ατμό στις εγκαταστάσεις του Shantivan.

Ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της μονάδας παραγωγής ενέργειας;
Η μονάδα αυτή προορίζεται για κάλυψη των αναγκών στις εγκαταστάσεις του Shantivan, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 20-25.000 ανθρώπους. Το ανώτατο φορτίο τη στιγμή αυτή φτάνει το 1MW. Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ζεστό νερό και ατμό. Ευελπιστούμε ότι με την καινούργια μονάδα ενέργειας, θα μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρισμό που να καλύπτει ολόκληρες τις εγκαταστάσεις. Αυτό μεταφράζεται σε παραγωγή 500.000 λίτρων ζεστού νερού καθημερινά και κάποιας ποσότητας σε ατμό για να καλύψει τις ανάγκες της κουζίνας για την παραγωγή των γευμάτων. Στοχεύουμε λοιπόν στην πλήρη αυτή κάλυψη.

Πώς κατά τη γνώμη σου η χρήση αυτής της ενέργειας επηρεάζει το ευρύτερο περιβάλλον;
Όλοι έχουμε επίγνωση των μαζικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Το κλίμα αλλάζει και όλοι έχουν την εμπειρία του αποτελέσματος αυτού. Ταυτόχρονα υπάρχει η οικονομική κρίση. Υπάρχουν ελλείψεις σε συμβατικά καύσιμα και η κατάσταση μόνο...δραματική μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς. Οπότε χρειάζεται μια μετατόπιση της οικονομίας και της παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων τεχνολογιών. Κι εδώ η ηλιακή ενέργεια μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο. Είναι η ιδανική λύση για τις ηλιόλουστες χώρες καθώς αυτές έχουν τη δυνατότητα να παράγουν αυτό το είδος ενέργειας, να τη διανείμουν τοπικά και να δημιουργήσουν εργασιακές ευκαιρίες στις τοπικές κοινωνίες. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέτοια ερευνητικά προγράμματα ώστε να επιδεικνύεται η αξιοπιστία της τεχνολογίας των Α.Π.Ε.. Έτσι η τεχνολογία αυτή μπορεί και μεταφέρεται από τη δύση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες επιτρέποντάς τους τη δόμηση βιώσιμων υποδομών.Ο κόσμος μας βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, οπότε είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε τις νέες αυτές τεχνολογίες.

Ήλιος & Εστίαση Φωτός. 

Γνωρίζοντας ότι οι Brahma Kumaris είναι ένας οργανισμός με πνευματικό προσανατολισμό, τι παρακίνησε το ενδιαφέρον για το περιβάλλον κατά τη γνώση σου;
Εξασκούμαι στο διαλογισμό τα τελευταία 27 χρόνια. Καθώς εξασκείσαι σε αυτόν, φυσιολογικά αρχίζεις να γίνεσαι πιο γαλήνιος, ενώ αναπτύσσεις αγάπη και συμπόνια για την ανθρωπότητα, καθώς και για τη φύση και το περιβάλλον. Καθώς έχουμε ένα μόνο πλανήτη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε διαρκώς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αύξηση σε ποιότητα, όχι ποσότητα – η ποιοτική ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε βαθιά τις τεχνολογίες και τα παρόντα συστήματα που χρησιμοποιούμε. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να συνεισφέρουμε με λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.
Ως πνευματικό άτομο, είμαι χορτοφάγος, κάτι το οποίο συνεισφέρει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Προσωπικά, είμαι ένας συνετός καταναλωτής, δεν αγοράζω κάθε χρόνο καινούργιο κινητό και δεν αλλάζω συχνά αυτοκίνητα. Ακολουθώ ένα ταπεινό τρόπο ζωής, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι παραχωρώ σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Είμαι προσεχτικός και σκέφτομαι πριν προβώ σε οποιαδήποτε αγορά. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει σε προσωπικό επίπεδο σεβόμενος την ενεργειακή κατανάλωση. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναρωτηθεί: χρειάζεται να ανάψω αυτό το φως; Χρειάζεται πραγματικά να ταξιδέψω εκεί; Χρειάζεται να καταναλώνω τόσο νερό; Με άλλα λόγια θα πρέπει να προβούμε σε προσωπική ‘ενεργειακή επιθεώρηση’ και να ενθαρρύνουμε και τους άλλους σε αυτό.
Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι εκ των πραγμάτων περιβαλλοντικά φιλικοί κι αυτό γιατί η πνευματικότητα και η ‘πράσινη’ φιλοσοφία πάνε χέρι με χέρι –και οι δύο στηρίζουν και συντηρούν το περιβάλλον, κι οι δύο επιθυμούν να φέρουν γαλήνη και ευτυχία στη γη. Για να έρθει η γαλήνη και η ευτυχία στη γη, χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία και βιώσιμες τεχνολογίες.Εξασκείσαι στο διαλογισμό για καιρό. Σύμφωνα με την εμπειρία σου, ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις μας και στο περιβάλλον;
Εκ φύσεως, πρώτα σκεφτόμαστε, έπειτα σχεδιάζουμε και κατόπιν δρούμε. Την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε πρώτα την οραματιστήκαμε στο νου μας. Ως ένα βαθμό ο κόσμος είναι η αντανάκλαση των σκέψεών μας. Οπότε αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε πιο ενάρετο, πιο περιβαλλοντικά φιλικό, ένα κόσμο γαλήνης και ευτυχίας, χρειάζεται να αλλάξουμε τη συνειδητότητά μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να φέρουμε μακροπρόθεσμη βιώσιμη αλλαγή με τον τρόπο σκέψης που χρησιμοποιούμε σήμερα. Οπότε για να φέρουμε τις βιώσιμες αλλαγές στον κόσμο μας, χρειάζεται πρώτα να αλλάξουμε τις σκέψεις μας. Χρειάζεται να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με ένα πιο γαλήνιο, πράσινο, λιγότερο άπληστο τρόπο και θα πρέπει να αναπτύξουμε ευσπλαχνία. Τότε και οι πράξεις μας και η τεχνολογία θα γίνουν αυτόματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πιο φωτεινού μέλλοντος.

Πώς κατά τη γνώμη σου μπορούμε να εφαρμόσουμε αξίες στην κοινωνία μας, σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία σε γνώμες και αντιμετωπίζει διαρκώς προκλήσεις όπως κρίσεις σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο;
Οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να βρουν τον προσανατολισμό τους σήμερα. Όπως σωστά είπες υπάρχει παντού υπερπληροφόρηση και με τις πολλές, διαφορετικές γνώμες που ακούμε καθημερινά είναι δύσκολο να βρούμε το σωστό προσανατολισμό και να διακρίνουμε το σωστό από το λάθος. Σε προσωπικό επίπεδο, βρίσκω ότι ο διαλογισμός και η σταθερή εσωτερική γαλήνη και ακινησία με βοηθούν να ξεκαθαρίσω ιδέες στο νου μου, να επιτυγχάνω εσωτερική δύναμη και ζωτική ηρεμία ώστε να μπορώ κατόπιν να δρω σωστά. Οπότε πιστεύω ότι ο διαλογισμός ή η εσωτερική ενατένιση μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ στο χειρισμό των εξωτερικών καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στο νου.

Θέα της 'Ηλιακής Γης' από το Βουνό.

Τι εκπροσωπεί η Φύση για σένα;
Η Φύση είναι η μητέρα και ο πατέρας μας. Μας παρέχει οξυγόνο, τροφή, είναι η παιδική μας χαρά, το περιβάλλον που μας παρέχει ότι χρειαζόμαστε οπότε και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να μην την πληγώνουμε. Στο παρόν οι δραστηριότητές μας είναι καταστροφικές προς τη φύση. Εκμεταλλευόμαστε τη φύση χωρίς να σκεφτόμαστε καν την επόμενη γενιά. Εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς της πόρους και το περιβαλλοντικά μας αποτύπωμα είναι καταστροφικό. Στο παρόν κάνουμε χρήση ενάμιση πλανήτη και σε 25 χρόνια θα κάνουμε χρήση δύο πλανητών –κι αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την ταυτόχρονη αύξηση του πληθυσμού. Είναι λοιπόν προφανές ότι θα πρέπει να φέρουμε κάποια αλλαγή, διαφορετικά θα μάθουμε με το...σκληρό τρόπο. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, τη στάση μας, τη συνειδητότητά μας αν θέλουμε να αποφύγουμε μια απότομη συντριβή.

Κατά ποιόν τρόπο πιστεύεις πως έχουμε αποσυνδεθεί από τον αρχικό μας σκοπό πάνω στη γη;
Ο αρχικός μας σκοπός πάνω στη γη είναι να ζήσουμε με χαρά και ευτυχία. Στο παρόν, πάνω στον πλανήτη πολλοί άνθρωποι ζούνε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει σε κάποια μέρη αρκετή τροφή, κάποιοι βιώνουν κάποιες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ άλλοι ζουν ανειρηνικά. Είναι προφανές ότι η ανθρωπότητα έχει χάσει μια διάσταση, έχει χάσει τη σύνδεσή της με την προέλευσή της, με το Θεό και με το σκοπό της πάνω στη γη. Έχουμε αγκαλιάζει τον υλισμό ενώ αρχές και αξίες όπως η εσωτερική γαλήνη, η δύναμη, η αγνότητα, η συμπόνια και η αδερφικότητα δεν μετρούν πια. Αυτό είναι θλιβερό γιατί εντέλει θερίζουμε ότι σπείραμε και είναι η ώρα πια να αρχίσουμε να επαναπροσδιορίζουμε τις καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε και να φέρουμε την αλλαγή τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Υπάρχει πληθώρα από καλές ιδέες και διαθέσιμες τεχνολογίες, χρειάζεται μόνο να τις υιοθετήσουμε.

Συνέντευξη στη Βάσια Πελεγράτη

www.india-one.net


Σχόλια