Dr.Adel Abu-Assi

 
Αυτό το μήνα ο Πράσινος Άγγελος πέταξε πάνω από τον Λίβανο, τη μικρή χώρα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κοιτώντας από ψηλά, η πλησιέστερη απόσταση προς τον ουρανό είναι οι τραχείς κορυφές του βουνού El- Chouf και τα επιβλητικά κεδρόδαση. Η ηλικία αυτών των κέδρων εκτιμάται σε πάνω από 2,000 έτη. Εκπροσωπούν ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα φυσικά τοπία στα όρη του Λιβάνου που συναντά κανείς στα έπη του Γκιλγκαμές και στην Παλαιά Διαθήκη. Το ξύλο αυτών των κέδρων διέσχισε τις θάλασσες και μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ από το βασιλιά Σολομώντα όπου έχτισε το μεγαλειώδες ναό του.
Οι κορυφές προσφέρουν πανοραμική θέα προς την ύπαιθρο. Η ομορφιά ξεδιπλώνεται καθώς ο Πράσινος Άγγελος ζουμάρει στα μικρά χωριά που περιβάλλουν τα ψηλά όρη. Μια αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου...μικρές ιστορίες που περιμένουν να ξεδιπλωθούν. Καθώς η απόσταση μικραίνει, την προσοχή του Πράσινου Αγγέλου έλκει ένας γεμάτος αγάπη κραδασμός που διαχέει μια ταπεινή φάρμα την οποία περιβάλλει μια ποικιλία από δέντρα που χρωματίζουν το τοπίο με τις φθινοπωρινές τους αποχρώσεις.
Η ψυχή αυτής της φάρμας είναι ο Dr. Adel, ένα σοφό και ταπεινό πνεύμα που επιλέγει να ζει με απλότητα στη φύση. 


Πανοραμική θέα της φάρμας

Dr. Adel, όλο και περισσότερο βλέπουμε μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς ένα πιο φυσικό τρόπο ζωής. Στην περίπτωσή σας, ποιος ήταν ο κύριος παράγοντας που συντέλεσε στην ανάπτυξη αυτού του ενδιαφέροντος;
Στη δική μου περίπτωση ο κύριος παράγοντας ήταν η επαγγελματική μου ενασχόληση ως γιατρός. Ως παιδίατρος συγκεκριμένα, πρώτα σκέφτομαι τη πρόληψη και κατόπιν τη θεραπεία. Ξεκινώντας από τον εαυτό επέλεξα αυτή την οδό ως την κύρια, αληθινή οδό προς την καλή υγεία. Αφού είχα την εμπειρία την καλής υγείας κάνοντας αυτόν τον τρόπο ζωής, ξεκίνησα να το διαδίδω και στους πελάτες μου και τις οικογένειές τους.

Τι περιλαμβάνει η ενασχόλησή σας με τις βιολογικές καλλιέργειες;
Εδώ γίνεται η καλλιέργεια μιας ευρείας ποικιλίας οπωροφόρων δέντρων, είδη τα οποία ευδοκιμούν στη συγκεκριμένη περιοχή που βρισκόμαστε. Ο φροντίδα των δέντρων γίνεται αποκλειστικά χωρίς τη χρήση λιπασμάτων.

Ο καρπός του δέντρου σουμάκ, χρησιμεύει ως καρύκευμα

Ποια είναι η εμπειρία σας μέσα από αυτή την ενασχόληση;
Έρχομαι εδώ κάθε σαββατοκύριακο. Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών. Από τους έντονους ρυθμούς και τις απαιτήσεις που φέρει το ιατρικό επάγγελμα, τη διαρκή στάση ετοιμότητας οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο 24ωρο που προϋποθέτουν τα επείγοντα περιστατικά, έρχομαι κατόπιν εδώ για να μπορώ να είμαι απλά στη ηρεμία και ησυχία της φύσης.
Επιπλέον, πιστεύω στο παραγωγικό σπορ όπως το περιέγραψε ο Μαχάτμα Γκάντι που προάγει την καλή υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τη φυσική άσκηση που κάνεις δουλεύοντας στους αγρούς, ενώ ταυτόχρονα παράγεις την τροφή σου.Ποια αξία κατά τη γνώμη σας είναι απαραίτητη για την αρμονική μας συμβίωση με τη φύση;
Για να ζει κανείς σε αρμονία με τα πάντα κι όχι μόνο με τη φύση, χρειάζεται να έχει αγάπη στην καρδιά. Η καρδιά θα πρέπει να είναι γεμάτη από αγάπη ώστε να μην υπάρχει χώρος για οτιδήποτε άλλο. Η φύση παρέχει όλα τα καλά, ενώ δεν προκαλεί αισθήματα λύπης και έντασης. Έτσι επιλέγω να ζω σε αρμονία με όλα και όλους, ακόμη και αυτούς που μου προκαλούν προβλήματα. Αξιολογώ αυτά τα προβλήματα ως τη κινητήριο δύναμη για να έχω ακόμη περισσότερη αγάπη, συγχώρεση και αποδοχή προς τους άλλους.

Η φάρμα περιβάλλεται από μια ποικιλία από δέντρα όπως μηλιές, καρυδιές, ροδιές, κυδωνιές, δέντρα λωτών & σουμάκ

Από την εμπειρία σας ως γιατρός, πώς το εσωτερικό μας περιβάλλον, το φυσικό μας σώμα και το εξωτερικό περιβάλλον συνδέονται μεταξύ τους;
Το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον είναι σε στενή σχέση και σύνδεση μεταξύ τους. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις ώστε να θεραπεύσεις κάποιον είναι να τον βοηθήσεις να ηρεμήσει το νου του πριν του χορηγήσεις κάποιο φάρμακο για τον πονόλαιμο, την πνευμονία ή οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί να έχει. Βοηθώντας το άτομο να ηρεμήσει και να ισορροπήσει μέσα του, το βοηθάς να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όσο πιο ισορροπημένος είναι κανείς μέσα του, τόση περισσότερη ανοσία έχει προς όλων των ειδών τις ασθένειες. Κι η ισορροπία μέσα μας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πόση αγάπη έχουμε μέσα μας προς τους άλλους και το πόσο ελεύθεροι είμαστε από μίση, έχθρες, απληστία και όλες τις άλλες αρνητικότητες.

Κεδρόδεντρα ηλικίας πάνω των 2,000 ετών μπορεί να δει κανείς στην προστατευμένη περιοχή του El-Chouf

Ποια θα πρέπει να είναι η σχέση μας με τη φύση ώστε να ζούμε μια πιο υγιή ζωή;
Αρχικά, η φύση ποτέ δεν παίρνει εκδίκηση. Μπορεί να παραμελήσεις κάποιο δέντρο ή φυτό και να επιστρέψεις μετά από χρόνια και αυτό το δέντρο δεν θα σε μισεί γιατί το αμέλησες. Η φύση ξέρει να συγχωρεί κι έτσι κι εμείς θα πρέπει να μάθουμε από τη φύση πώς να συγχωρούμε τους άλλους.
Αυτό που χρειάζεται η φύση είναι να είμαστε ευγενικοί και ευαίσθητοι απέναντί της. Την αποκαλούμε Μητέρα Φύση, θα πρέπει λοιπόν να την αγαπάμε όσο αγαπάμε τη μητέρα μας. Η φύση τώρα μολύνεται και επιβαρύνεται από παντού ενώ υπάρχουν πολλές παραβάσεις των νόμων της. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες εχθρικές συμπεριφορές απέναντί της, ξεκινώντας από τη μείωση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, την κοπή των δέντρων και όλες τις άλλες βίαιες πράξεις στις οποίες προβαίνουμε και οι οποίες λειτουργούν ενάντια στη φύση, γιατί αυτό θα επιστρέψει πίσω σε εμάς. Προσωπικά, είμαι χορτοφάγος τα τελευταία 36 χρόνια και αυτό με βοηθά να διατηρώ καλή υγεία και να συνυπάρχω αρμονικά με τη φύση.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε χορτοφάγος;
Προέκυψε αφού ήρθα σε επαφή με τη βεδική λογοτεχνία και αφού παρακολούθησα κάποιες διαλέξεις πάνω σε διάφορες φιλοσοφίες γιόγκα τη δεκαετία του ‘70, όταν διέμενα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πείστηκα ότι αυτά που λένε είναι σωστά και ότι είναι ο σωστός τρόπος για να ζει κανείς. Καθώς ένιωσα την αλήθεια αυτού, είπα γιατί να μην το δοκιμάσω! Κατόπιν, όταν στράφηκα προς τη χορτοφαγία, οι συνάδελφοι γιατροί είπαν ότι δεν θα καταφέρω να διατηρήσω καλή υγεία, ότι θα παρουσιάσω αναιμία και έλλειψη βιταμινών, οπότε άρχισαν τα στοιχήματα. Μετά από έξι μήνες έκανα εξετάσεις αίματος και ήταν όλα καλά, μετά από ένα χρόνο επανέλαβα τις εξετάσεις και ήταν πάλι καλές και συνέχισα έτσι και μέσα στο χρόνο όλοι τους έχασαν το στοίχημα! Αισθάνομαι πολύ υγιής και αυτό μου δίνει ικανοποίηση, το είδος της ικανοποίησης που δεν προέρχεται από τα εξωτερικά πλούτη, αποκτήματα όπως σπίτια, αυτοκίνητα, επιφανειακή ευχαρίστηση, ..κ.ο.κ.

Ως παιδίατρος, ενθαρρύνετε τους γονείς να προάγουν μια χορτοφαγική διατροφή στα παιδιά τους;
Οπωσδήποτε ναι! Ακόμη επιμένω στο να πηγαίνουν τα παιδιά τους στη φύση για να τα μάθουν πώς να φυτεύουν, να καλλιεργούν λαχανικά πριν έρθουν σε επαφή με τηλεοράσεις, υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Να τα διδάξουν πώς να φτιάχνουν ένα μικρό κήπο στην αυλή του σπιτιού τους. Αυτό είναι κάτι που πλέον αρχίζει να λειτουργεί όλο και περισσότερο και τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται στην ενασχόληση του κήπου. Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε ένα πιο υγιή τρόπο διατροφής, βιολογικά παραγμένης και χορτοφαγικής.Από ποιο κομμάτι του εαυτού μας πιστεύετε ότι απομακρυνθήκαμε, που αυτόματα μας απομάκρυνε και από τη φύση;
Αρχίσαμε να αναζητούμε την ευτυχία με λανθασμένο τρόπο. Πού να αναζητήσουμε για ευτυχία; Πρώτα θα πρέπει να πάμε μέσα μας για την αναζήτηση της ευτυχίας γιατί το βασίλειο του Θεού βρίσκεται μέσα μας, όχι κάπου εκεί έξω. Μόλις μπεις μέσα σου, βρίσκεις ότι η φύση είναι ο κοντινός σου φίλος κι ότι δεν θα πρέπει να μένεις μακριά από αυτή.

Συνέντευξη στη Βάσια Πελεγράτη

Σχόλια