Η Σιωπη ως Νηστεια


 

Απόσπασμα από το πρόγραμμα 'Call-of-the-Time'.  
Retreat Σιωπής με τη Sr.Mohini

Ο χρόνος στη σιωπή αποτελεί κατά κάποιον τρόπο είδος νηστείας. Στην Ινδία νηστεύουν σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε γιορτές, ή όταν συναντούν εμπόδια. Οι άνθρωποι προσεύχονται και λατρεύουν.

Η ινδική λέξη για τη νηστεία είναι upvas και σημαίνει να παραμένω σε ένα υψηλότερο στάδιο. Η νηστεία upvas προϋποθέτει αγνά αισθήματα ή καθαρή πρόθεση ώστε να έχεις δύναμη να μείνεις χωρίς τροφή. Η κουζίνα είναι πολύ ελκυστική κατά τη διάρκεια μιας νηστείας.

Στις μέρες μας τείνουμε να προσεγγίζουμε διανοητικά τη σιωπή, αλλά στην πραγματικότητα μια περίοδος στη σιωπή αποτελεί νηστεία από τη πολλή σκέψη. Είναι απόφαση το να μην επιτρέψουμε στο νου μας να φλυαρεί διαρκώς. Γι΄αυτό υπάρχουν κάποιες πνευματικές ασκήσεις που μας βοηθούν να αλλάξουμε τις συνήθειες του νου.

Μια από αυτές είναι « τα 3 σημεία»:
·Το πρώτο σημείο είναι η επίγνωση ότι «είμαι ένα σημείο φωτός», πέρα από την έλξη των αισθήσεων. Αυτός είναι ένας τρόπος να σκέφτομαι για τον αληθινό εαυτό.
·Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο «Δημιουργός» είναι επίσης φως. Αυτή η επίγνωση επιτρέπει στη συνειδητότητα μου να πάει ψηλότερα, να πάει πέρα.
· Το τρίτο σημείο είναι να βάζω μια «τελεία» σε ό,τι έχει συμβεί. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Ένα πράγμα είναι να έχουμε επίγνωση των μαθημάτων που έχουμε πάρει, κι ένα άλλο να συνεχίζουμε να θυμόμαστε την κατάσταση και τις ερμηνείες που έχουμε φτιάξει γύρω από αυτήν.

Είναι εφικτό να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και να περάσουμε σε μια φυσική σιωπή. Μερικές φορές οι άνθρωποι μιλούν για «νεκρική σιωπή», αλλά πέρα κι από αυτή υπάρχει η γλυκιά σιωπή. Σε αυτή την κατάσταση είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι όπως νιώθουμε αφού έχουμε φάει ένα καλό γεύμα και είμαστε απόλυτα χορτασμένοι. Ένας κριτικός νους δεν είναι ένας γαλήνιος νους. Αιθέρια αρνητικότητα αναδύεται όταν γινόμαστε κριτικοί. Στην γλυκιά σιωπή είμαστε πέρα από επιθυμίες. Δεν σκέφτομαι για τη γαλήνη, είμαι γαλήνιος. Έτσι υπάρχουν πνευματικές πρακτικές, όταν πας όμως πέρα κι από αυτές φτάνεις σε φυσική σιωπή.

Καθώς μπαίνουμε σε αυτή την περίοδο σιωπής, χρειάζεται να έχουμε ένα στόχο. Τι θα ήθελα να αναπτύξω μέσα μου στη σιωπή; Έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής χρειαζόμαστε δύναμη. Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί. Στη σιωπή χρειάζεται να έχουμε πολλές συνειδητοποιήσεις με τις οποίες να εργαστούμε.

Αναφερόμαστε πολύ στις συνήθειες. Βγαίνει με φυσικό τρόπο το να κάνουμε τέτοιου είδους νηστεία σκέψεων μέσα στη σιωπή. Χρειάζεται να λειτουργούμε με φυσικό τρόπο κι όχι με πίεση.

Μπορούμε να είμαστε στοχαστικοί ενώ περπατάμε. Μπορούμε να συνδυάσουμε το περπάτημα με μια πνευματική άσκηση. Παρατηρήστε τις συνήθειες του νου σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο υπολογιστής αποτελεί έλξη, ή ότι η τροφή σας ελκύει. Η ζωή δεν θα πρέπει να κυριεύεται από συνήθειες αλλά από επίγνωση. Κάθε φυσική συνήθεια συνοδεύεται από μια ανάλογη νοητική συνήθεια. Εάν αντιδράμε σε κάτι, αυτό είναι μια συνήθεια. Έτσι ώστε να προοδεύσουμε οι συνήθειες χρειάζεται να αλλάξουν.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει τη φύση της προσκόλλησης, τότε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του η μια προσκόλληση θα διαδέχεται την άλλη. Έλεγξτε εσωτερικά και αλλάξτε τις συνήθειες του νου. Αλλάξτε τη στάση του νου. Ο σκοπός της σιωπής είναι να καθαρίσει τη ψυχή. Η νηστεία είναι καθαρισμός. Τα αισθήματα έρχονται όταν αντιδρούμε σε κάτι. Το ίδιο κι οι σκέψεις. Απομακρύνετε τις σύνηθεις σκέψεις κι αισθήματα και ρωτήστε τον εαυτό, « ποια χρειάζεται να είναι τα αισθήματα και οι σκέψεις μου σε κάθε περίπτωση; ». Εάν η ανταπόκρισή σου δεν είναι η σωστή, άλλαξε την.

Με την δύναμη της σιωπής μπορούμε να είμαστε μέσα στις καταστάσεις και να παραμένουμε σιωπηλοί εσωτερικά. Η σιωπή είναι απομόνωση. Είναι συγκέντρωση. Η σιωπή αυξάνει την εστίαση και τη συγκέντρωση. Στις μέρες μας το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εστίασης ή συγκέντρωσης. Στην φυσική μας ζωή και στην πνευματική, χρειάζεται να δούμε τις ανεπάρκειες που υπάρχουν. Στην περίπτωση των φυσικών ανεπαρκειών, προσβάλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα και γινόμαστε επιρρεπείς σε ασθένειες. Στο πνευματικό επίπεδο η ανεπάρκεια μας κάνει επιρρεπείς στις αρνητικές επιθέσεις.

Πιάσε τον εαυτό σου όταν κάνεις κάτι περιττό. Να είσαι συνετός. Έτσι δημιουργείς και διατηρείς ενέργεια.