Πολυχρωμη Καλοκαιρινη Σαλατα


Της Βάσιας ΠελεγράτηΥπήρχε κάποτε μια πριγκιποπούλα που έψαχνε και έψαχνε για το πολύτιμο κολιέ της, μόλις για να το βρει αργότερα να κρέμεται γύρω από το λαιμό της. Αυτή είναι μια αναλογία που χρησιμοποιούμε συχνά στην πνευματική μας πρακτική για να περιγράψουμε πως όλοι οι θησαυροί της γαλήνης, αγάπης & ευτυχία που αναζητούμε εκεί έξω, βρίσκονται ήδη μέσα μας και μόνο εκεί μπορούμε να τους αναζητήσουμε.

Όταν αρχίζουμε να ζούμε την αλήθεια μας, ένας αυτόματος μηχανισμός που λαμβάνει χώρα είναι αυτός της εκτίμησης. Εκτίμηση σε ότι μας περιβάλλει και στο κάθε τι που μας επιφυλάσσει η ζωή. Η οικονομία, η σωστή αξιολόγηση και η σωστή χρήση των διαθέσιμων πόρων έρχονται με φυσικότητα.

Όσοι έχουν τη χαρά της φροντίδας ενός κήπου συχνά απολαμβάνουν να παρατηρούν τις διαδικασίες της φύσης, το πνεύμα της γενναιοδωρίας της και το γεγονός ότι δεν χρειαζόμαστε πραγματικά πολλά για να γεμίσουμε το πιάτο μας με τα ευεργετικά της στοιχεία. Συχνά όμως δεν γνωρίζουμε ότι ο μπαξές μας -ακόμη κι αν αυτός αποτελείται από μόλις μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι- μπορεί να βρίθει από πολύτιμα συστατικά για το πιάτο μας.

Η φρέσκια καλοκαιρινή σαλάτα που ακολουθεί έρχεται απευθείας από τον γιόγκικο ταρατσόκηπο του GreenAngel στην Αθήνα.Ανθεκτικά και εύκολα στην καλλιέργεια λουλούδια λιανοκάππαρης ή κοινώς καπουτσίνο. Εκτός από τη χρωματική πινελιά, προσδίδουν στη σαλάτα μια αρκετά έντονη πικάντικη χροιά.
 Ζιζάνιο ή ευεργετικό βοτάνι; Η γλιστρίδα έρχεται συνήθως ως απρόσκλητος επισκέπτης στον κήπο. Λίγοι όμως γνωρίζουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες που φέρει το κοινό αυτό ζιζάνιο. Η γλιστρίδα ή αλλιώς Portulaca oleracea βρίσκει εφαρμογές στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, βελτιώνει την αδύναμη πέψη ενώ αποτελεί μια σπουδαία πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Οι πρώτοι καρποί του καλοκαιριού. Αγγουράκια γεμάτα με τη δύναμη της γιόγκας!
Πολύχρωμη Καλοκαιρινή Σαλάτα

1 μέτριο αγγούρι κατά προτίμηση με τη φλούδα του
μια χούφτα γλιστρίδα
μια χούφτα δυόσμο & βασιλικό
3-4 λουλούδια λιανοκάππαρης (καπουτσίνο)
2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1κ.σ. μηλόξυδο
αλάτι & πιπέρι


Πλένουμε καλά τα βότανα. Τα λουλούδια τα χειριζόμαστε με προσοχή να μην διαλυθούν.
Κόβουμε το αγγούρι σε λεπτές ροδέλες, ρίχνουμε από πάνω το μηλόξυδο και το αφήνουμε να μαριναριστεί για 5'.
Συνδιάζουμε τα βότανα στο πιάτο, προσθέτουμε το αγγούρι, τα λουλούδια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Απολαμβάνουμε με ευγνωμοσύνη!