Εναλλακτικες Προτασεις Φυσικων Καθαριστικων

Της Βάσιας ΠελεγράτηΟι διαδικασίες κάθαρσης σε νοητικό, συναισθηματικό & σωματικό επίπεδο αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για κάποιον που ακολουθεί ένα πνευματικό τρόπο ζωής. Ένα απλό και καθαρό φυσικό περιβάλλον από την άλλη, αντανακλά ένα απλό και καθαρό νου. Οι καθαροί χώροι αποπνέουν φρεσκάδα, η ενέργεια ρέει πιο εύκολα, εμπνέουν αλλαγή & ανανέωση.

Καθώς όλες οι δραστηριότητες της ζωής επηρεάζουν η μια την άλλη, όσοι ακολουθούν μια υγιεινή, χορτοφαγική διατροφή συχνά διαπιστώνουν ότι η ζωή απλοποιείται σε πολλά επίπεδα. Ο χρόνος και η ενέργεια που απαιτούνται για παράδειγμα για την καθαριότητα της κουζίνας μετά το μαγείρεμα μειώνονται κατά πολύ καθώς δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς με μη φιλικά βακτήρια και αφύσικες οσμές, ακόμα και με ιδιαίτερα λιπαρά μαγειρικά σκεύη (ειδικά αν το τηγάνισμα δεν περιλαμβάνεται στις μαγειρικές πρακτικές).

Στις σύγχρονες κοινωνίες η διατήρηση ενός καθαρού οικιακού περιβάλλοντος συνδέεται με τη χρήση ισχυρών χημικών καθαριστικών. Κι όσο πιο ισχυρή είναι η χημική ουσία τόσο πιο βαθιά η καθαριστική επίδραση. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εκτιθέμεθα σε επικίνδυνα χημικά προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα καθαρό περιβάλλον για να ζούμε.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την παρουσία τους απαραίτητη προϋπόθεση για ένα καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον, που δεν συνειδητοποιούμε συχνά ότι στην πραγματικότητα ρυπαίνουμε το χώρο μας και τον αέρα που αναπνέουμε στην προσπάθειά μας να τα καθαρίσουμε.

Εδώ προτείνονται κάποιες εναλλακτικές λύσεις για τα τοξικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ευρέως στον καθαρισμό του νοικοκυριού. Τα βασικά συστατικά που περιλαμβάνονται στις συνταγές -ξύδι και μαγειρική σόδα- εντοπίζονται στα περισσότερα νοικοκυριά. Αφού σκαλίσαμε στο internet, περάσαμε μια περίοδο 3-4 μηνών δοκιμών πριν καταλήξουμε στις συνταγές που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Στο Πνευματικό Κέντρο των Brahma Kumaris στην Αθήνα, ήδη εφαρμόζουμε αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους καθαρισμού. Αν και οι προτάσεις αυτές είναι αυτές στις οποίες καταλήξαμε, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση, οπότε προτείνουμε ο καθένας που ενδιαφέρεται να τις υιοθετήσει, να πειραματιστεί πρώτα με αυτές, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να τις προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες του ή τα διαθέσιμα υλικά.

Μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν οι εναλλακτικές μέθοδοι καθαρισμού με φυσικά προϊόντα:
  • Περιέχουν φυσικά συστατικά
  • Είναι φιλικά προς το περιβάλλον
  • Καθαριότητα με μη-τοξικά μέσα
  • Αποτελούν οικονομική λύση καθαρισμού ακόμη και όταν περιλαμβάνονται αιθέρια έλαια
  • Τα περισσότερα συστατικά βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας μας
  • Αποφεύγεται η πρόσληψη τοξινών στο σώμα
  • Αποφεύγονται αλλεργίες
  • Αποφεύγονται οι ρύποι από τη συχνή αντικατάσταση πλαστικών μπουκαλιών
  • Ένα απόθεμα από τα βασικά συστατικά θα καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας μηνών

Πηγές:ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΞΥΔΙ
Μέσα σε γυάλινο βάζο με καπάκι τοποθετούμε φλούδες από ένα ή διαφορετικά είδη από εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια κ.λπ.), τα πιέζουμε στο βάζο να χωρέσουν όσα μπορούμε περισσότερα. Γεμίζουμε το βάζο με λευκό ξύδι, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε το ξύδι να αρωματιστεί για δύο εβδομάδες. Σουρώνουμε & φυλάμε σε μπουκάλι. Κατόπιν είναι έτοιμο προς χρήση στις συνταγές.

Tips/ Σε διάλυση 1:1 με νερό αποτελεί από μόνο του ένα γενικό καθαριστικό διάλυμα. Το βάζουμε σε μπουκάλι με σπρέι και είναι έτοιμο για χρήση.


ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΖΑΜΙΑ


Για περίπου 1λίτρο:

Αναμειγνύουμε 4κουτ.σούπας λευκό (αρωματισμένο) ξύδι με 4 κούπες φιλτραρισμένο νερό. Προσθέτουμε 2σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων & αναμειγνύουμε καλά. Τοποθετούμε σε δοχείο με σπρέι για χρήση.

Tips/ Τζάμια, παράθυρα και καθρέπτες: Καθαρίζονται ιδανικά με φύλλα εφημερίδας. ΜΕΙΓΜΑ ΣΚΟΝΗΣ ΓΙΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΣΜΑ
Αναμειγνύουμε 1 μέρος σκόνης πράσινου σαπουνιού με 3 μέρη μαγειρικής σόδας. Φυλάμε το μείγμα σκόνης σε δοχείο.

Tips/ Σφουγγάρισμα:
Σε ένα κουβά με (ζεστό) νερό βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σκόνης για σφουγγάρισμα & 2-3 κουτ. σούπας ξύδι, ανακινούμε με τη σφουγγαρίστρα και σφουγγαρίζουμε το δάπεδο με αυτό.


ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Βάζουμε σε δοχείο 3κουτ.σούπας λευκό (αρωματισμένο) ξύδι, 1κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κούπες ζεστό φιλτραρισμένο νερό. Ανακινούμε καλά για να διαλυθεί η σόδα όσο καλύτερα γίνεται. Προσθέτουμε κατόπιν ½ κουτ. γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων και 10 σταγόνες αιθέρια έλαια -5 λεμόνι & 5 δεντρολίβανο- (προαιρετικό). Αναδεύουμε και τοποθετούμε σε δοχείο με σπρέι προς χρήση. Ψεκάζουμε τις επιφάνειες και τις περνάμε με ένα υγρό πανί (vitex). Σε δύσκολους λεκέδες, ψεκάζουμε και περιμένουμε λίγα λεπτά πριν σκουπίσουμε.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΥΡΝΟΥ
 
Φτιάχνουμε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό και την απλώνουμε στις επιφάνειες του φούρνου –ο φούρνος θα πρέπει να είναι κρύος-. Κλείνουμε την πόρτα και αφήνουμε να ενεργήσει για όλη τη νύχτα. Έπειτα αφαιρούμε τα υπολείμματα σκουπίζοντας καλά με ένα υγρό πανί.ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΜΠΑΝΙΟΥ

Βάζουμε σε δοχείο 3κουτ.σούπας λευκό (αρωματισμένο) ξύδι, 1κουτ.γλυκού σόδα πλυσίματος και 2 κούπες ζεστό φιλτραρισμένο νερό. Ανακινούμε καλά για να διαλυθεί η σόδα όσο καλύτερα γίνεται. Προσθέτουμε κατόπιν ½ κουτ. γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων και 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil). Αναδεύουμε και τοποθετούμε σε δοχείο με σπρέι προς χρήση.

Tips/
Καθαρισμός νιπτήρα, πλακιδίων, βρυσών & εξωτερικών επιφανειών λεκάνης τουαλέτας: Ψεκάζουμε τις επιφάνειες με το Γενικό Καθαριστικό Μπάνιου και περνάμε με ένα υγρό πανί (vitex). Για βαθύτερο καθαρισμό και θάμπωμα πασπαλίζουμε τις επιφάνειες με μαγειρική σόδα, τρίβουμε με ένα νωπό σκληρό σφουγγάρι και κατόπιν ξεπλένουμε.

Καθαρισμός εσωτερικού λεκάνης τουαλέτας: Πασπαλίζουμε τις εσωτερικές επιφάνειες της λεκάνης με μαγειρική σόδα, ζουλάμε το μπουκάλι με το ξύδι κάτω από το χείλος της λεκάνης (θα αφρίσει) & περιμένουμε μερικά λεπτά. Κατόπιν τρίβουμε με το βουρτσάκι της τουαλέτας και τραβάμε το καζανάκι.


ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ


Βάζουμε σε δοχείο 3κουτ.σούπας λευκό (αρωματισμένο) ξύδι, 1κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κούπες ζεστό φιλτραρισμένο νερό. Ανακινούμε καλά για να διαλυθεί η σόδα όσο καλύτερα γίνεται. Προσθέτουμε κατόπιν ½ κουτ.γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων και 10 σταγόνες αιθέρια έλαια της επιλογής μας* (προαιρετικό). Αναδεύουμε και τοποθετούμε σε δοχείο με σπρέι προς χρήση.

*κατάλληλα αιθέρια έλαια για απολύμανση είναι το γκρέιπφρουτ, το περγαμόντο, το τεϊόδεντρο, η λεβάντα & ο ευκάλυπτοςΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΡΟΥΧΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ


Αναμειγνύουμε 1000γρ. σκόνης πράσινου σαπουνιού για πλυντήριομε 600γρ. μαγειρικής σόδας & 400γρ. σόδας πλυσίματος. Φυλάμε το μείγμα σκόνης σε δοχείο. Βάζουμε 1 δόση (60ml) στον κάδο ή στη θήκη του πλυντηρίου.


ΜΑΛΑΚΤΙΚΟ


Υλικά
2 κούπες (500 ml) λευκό ξίδι
2 κούπες (500 ml) φιλτραρισμένο νερό
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα


Αναμειγνύουμε το ξύδι με το νερό και στο τέλος προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο. Το βάζουμε μέσα σε μπουκάλι με καπάκι. Βάζουμε 1 δόση (60ml) στη θήκη για το μαλακτικό του πλυντηρίου.