Μετα τη Βιολογικη Γεωργια, η Γιογκικη ΓεωργιαΈνα ρεπορτάζ από την Ινδία του Renauld Russeil

Μπορεί η σκέψη να επηρεάσει την ύλη, το χώμα και τους σπόρους;


Ένα πείραμα που έγινε στην Ινδία επιδεικνύει την επίδραση του διαλογισμού στην αποδοτικότητα της καλλιέργειας.


Η γέννηση μιας ιδέας

Η ιστορία της ‘γιογκικής’ καλλιέργειας αρχίζει στην Kolahpur, 300 χιλιόμετρα νότια της Βομβάης, σε ένα από τα κέντρα διαλογισμού του Πνευματικού Πανεπιστημίου Brahma Kumaris. Η Manesha φροντίζει τον κήπο, μιλάει στα φυτά, πιθανώς με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργούν στο Findhorn . Συχνά λέει στους αγρότες που παίρνουν τα μαθήματα διαλογισμού να καλλιεργήσουν τους αγρούς τους χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Θεού, γιατί η Manesha είναι πεπεισμένη ότι αυτό που κάνει με τα λουλούδια στον κήπο της, οι καλλιεργητές μπορούν να κάνουν παρομοίως στους αγρούς τους. Παρακίνησε μια φίλη, τη γυναίκα ενός αγρότη που σύχναζε στο Κέντρο Διαλογισμού να πειραματιστεί. Ο άντρας της δεν ενθουσιάστηκε αλλά η γυναίκα του επέμενε... κι έτσι ο Bahasahib τελικά της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι γης, το πιο άγονο και πετρώδες που διέθετε. Λίγους μήνες αργότερα, την εποχή των μουσώνων στα νέα βλαστάρια επιτέθηκαν έντομα και ο αγρότης ήταν έτοιμος να τα ραντίσει με εντομοκτόνο. Πρώτα μίλησε στην Manesha η οποία του ζήτησε να περιμένει δυο-τρεις μέρες. Το ίδιο απόγευμα πήγε στον αγρό με μια ομάδα από γιόγκις. Διαλογίστηκαν για μισή ώρα στο πλάι των φυτών, καθισμένοι πάνω σε μουσαμάδες λόγω της λάσπης των βροχών. Εκείνη τη χρονιά ο Bahasahib είχε την καλύτερη σοδειά ζαχαροκάλαμου από εκείνο το μικρό κομμάτι γης. Είναι αδύνατο να εκλογικεύσει κανείς την επίδραση του διαλογισμού αλλά γεγονός ήταν ότι τα έντομα δεν επιτέθηκαν στα φυτά του ζαχαροκάλαμου, προς κατάπληξη των γειτόνων καλλιεργητών και του ίδιου του Bahasahib. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε ο πρώτος Ινδός αγρότης που είχε την εμπειρία της ‘γιογκικής’ καλλιέργειας.Yogic Kheti 

Οι Brahma Kumaris εδώ και πολλά χρόνια οργανώνουν προγράμματα στις αγροτικές περιοχές (70% του πληθυσμού της Ινδίας), ώστε να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με τις αξίες, να εξαλείψουν τις εξαρτήσεις τους από τον καπνό και το αλκοόλ και να τους ελευθερώσουν από συνήθειες που είναι αντίθετες με τις παραδόσεις τους. Το Ίδρυμα ζήτησε από την Manesha, καθώς και από τους αγρότες και τους γεωπόνους που ασκούνται στον διαλογισμό, να προσδιορίσουν τις αρχές της ‘γιογκικής’ γεωργίας. Αναπτύχθηκε μια τοπική καμπάνια σε αρκετές πολιτείες της Ινδίας προσκαλώντας τους αγρότες να πειραματιστούν: στην Maharashtra, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η ιδέα, στο Gujarat, όπου τα κέντρα των Brahma Kumaris είναι πολυάριθμα, και στο Penjab και την Haryana στον Βορρά. Ο στόχος της καμπάνιας ήταν να προωθήσει την βιολογική καλλιέργεια, ελευθερώνοντας τους αγρότες από την εξάρτησή τους από τα εντομοκτόνα και από τους γενετικά μεταλλαγμένους και υβριδικούς σπόρους, προσθέτοντας συγχρόνως την πρακτική των καθοδηγούμενων διαλογισμών πάνω στους σπόρους και στα φυτά καθ'όλη τη διάρκεια των αγροτικών εργασιών. Έξι χρόνια αργότερα, 7000 Ινδοί αγρότες έχουν υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο η οποία είναι και βαθειά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό τους. Έγινε το θέμα επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης για πέντε χρόνια σε δύο αγροτικά Πανεπιστήμια της χώρας. Πολλοί Ευρωπαίοι που ασκούνται στον διαλογισμό, επίσης υιοθέτησαν την μέθοδο της ‘γιογκικής’ γεωργίας. (δες την μαρτυρία του Piero).

Οι αρχές της ‘Γιογκικής’ Καλλιέργειας

· Οι σπόροι τοποθετούνται στη αίθουσα διαλογισμού ενός Κέντρου της Raja Yoga για δέκα μέρες.
· Ομαδικοί διαλογισμοί οργανώνονται κάθε μέρα για να φορτιστεί ο χώρος με πνευματική ενέργεια.
· Γίνονται οραματισμοί των 7 χρωμάτων του φάσματος που συνδέονται με τις 7 πνευματικές ιδιότητες όπως γαλήνη, ενότητα, αρμονία, αδελφικότητα, ακεραιότητα, καθαρότητα, αποφασιστικότητα καθώς και άλλοι συνδυασμοί, φορτίζοντας την ατμόσφαιρα και τους σπόρους.
· Οι καλλιεργητές κάθονται για διαλογισμό για λίγα λεπτά πριν σπείρουν, ως έκφραση προσφοράς στη μητέρα γη ώστε να εναρμονιστούν οι ενέργειες της φύσης. Κατόπιν οραματίζονται το κόκκινο χρώμα που αποτελεί σύμβολο δύναμης και υπευθυνότητας..
· Κάθε Πέμπτη οι καλλιεργητές πηγαίνουν στον αγρό για έναν ιδιαίτερο διαλογισμό. Κάθε στοιχείο της φύσης προσδιορίζεται με ένα χρώμα: μπλε για τον αιθέρα /ουρανό, κίτρινο για την φωτιά, πορτοκαλί για το νερό και κόκκινο για τη γη. Αυτός ο διαλογισμός δυναμώνει το στοιχείο που του λείπει ενέργεια.
· Αφιερώνουν μία ώρα την ημέρα για να στείλουν πνευματικούς κραδασμούς στα χωράφια τους, ιδιαίτερα 15' το πρωί και 15' το σούρουπο.
· Στην περίπτωση ασθένειας της σοδειάς διαλογίζονται πάνω στα μολυσμένα φυτά, βλέποντας την ασθένεια να εξαφανίζεται.
· Σημαίες τοποθετούνται σε κάθε γωνιά του χωραφιού, ως σύμβολα της πρακτικής της ‘γιογκικής’ καλλιέργειας.

Παρατηρήσεις του Τμήματος Γεωπονίας της Αγροτικής Σχολής του Pantnagar (στην πολιτεία Uttarkand)
 
Σπόροι
Νοέμβριος 2009
Βάρος θερισμένων δημητριακών (quintals / ανά 4047τ.μ), Απρίλιος 2010
R1
R2
R3
Σύνολο
Μέσος όρος
Βιολογική καλλιέργεια χωρίς διαλογισμό
20.0
(18.0)
22.0
(20)
18.7
(17)
60.7
22.0
Με διαλογισμό και άρδευση μόνον (χωρίς φυσικά λιπάσματα)
19.6
(17.8)
20.9
(19)

17.3
(15.7)
57.8
19.2

Η συγκριτική ανάλυση διαφόρων φρούτων και λαχανικών έδειξε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ποιότητα των προϊόντων, υπέρ της ‘γιογκικής’ καλλιέργειας. Για παράδειγμα η μέτρηση της ενέργειας σε 100γραμμάρια ντομάτες ήταν αυξημένη από 19.5 σε 27.47 Kcal. Τα λίπη ήταν χαμηλότερα από 0.2 σε 0.1%. Αυτές οι μετρήσεις μπορεί να μην είναι επαρκείς για να βγάλει κανείς σαφή συμπεράσματα, είναι όμως πολύ ενθαρρυντικές..


Τρεις ερωτήσεις στον Rajesh Dave, Γεωπόνο -Περιφερειακή Επαρχιακή Ανάπτυξη και Γεωργία-.
Ο Rajesh Dave είναι μέλος της Οργάνωσης των Brahma Kumaris εδώ και 15 χρόνια. Λόγω της ειδίκευσής του στην Γεωπονία και της θέσης του στην Ομοσπονδιακής Τράπεζας Συναλλάγματος πήρε μέρος στην προώθηση της ιδέας της ‘γιογκικής’ καλλιέργειας στην πολιτεία του Gujarat, όπου υπηρετούσε πριν πάρει μετάθεση στη Βομβάη.

Όταν εξασκεί τον διαλογισμό στο κτήμα του κοντά στην γενέτειρα του καλεί τις πνευματικές δυνάμεις και ζητά την άδεια από την μητέρα γη, να χρησιμοποιήσει τον αγρό, με πολύ θετικές σκέψεις. Δεν περνάει ούτε μια μέρα που δεν καλεί αυτές τις δυνάμεις όταν διαλογίζεται την αυγή, μια μέθοδο που δίδαξε επίσης τους χωρικούς στα εκεί χωριά. Ο Rajesh Dave είναι πεπεισμένος ότι η ‘γιογκική’ καλλιέργεια ταιριάζει στην δυτική νοοτροπία. "Πες μου γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι από τη δύση αγαπούν την Ινδία; Είναι μια φτωχή χώρα, γεμάτη σκόνη και υπερπληθυσμό. Όλα είναι δύσκολα, άβολα και παρόλα αυτά αγαπούν την Ινδία για τους κραδασμούς της, για την αγάπη που γεμίζει την ατμόσφαιρα. Όλες οι μορφές ζωής επηρεάζονται από δονήσεις, ακόμα και τα μικρόβια και τα βακτήρια. Παράγουμε τη δόνηση μας με την πνευματική μας ενέργεια. Ο διαλογισμός μας διδάσκει να παράγουμε μία αγνή, θετική δόνηση για να εναρμονίσουμε τους ανθρώπους και τη μητέρα γη..."

Τι επιδιώκεις να πετύχεις με την ΄γιογκική’ γεωργία;
Rajesh – Το έδαφος πεθαίνει, λόγω της χημικής επέμβασης από την βιομηχανία της γεωργίας. Όπως το ίδιο πράγμα παρόμοια συμβαίνει στο ανθρώπινο έντερο όπου έχει καταστραφεί η εντερική χλωρίδα. Υπάρχει ανάγκη για πνευματικούς κραδασμούς και για μία μέθοδο καλλιέργειας που θα ανεφοδιάσει το χώμα. Η ‘γιογκική’ καλλιέργεια υπολογίζει αυτές τις παραμέτρους σε πνευματικό καθώς και σε φυσικό επίπεδο. Η ‘γιογκική’ καλλιέργεια επίσης σέβεται τους φυσικούς πόρους καθώς υπάρχει λιγότερη ανάγκη για νερό και πάνω απ’ όλα είναι μη βίαιη. Είναι κοινή λογική. Δεν εκμεταλλεύεται τη γη αντιθέτως αφήνει στις μελλοντικές γενιές, στα παιδιά μας ένα πλούσιο έδαφος. Γνωρίζεις την έκφραση: πες μου τι τρως να σου πω ποιος είσαι! Είναι κι αυτό μέρος της ‘γιογκικής’ καλλιέργειας. Το να τρως προϊόντα προερχόμενα από γιογκική καλλιέργεια σημαίνει να προετοιμάζεις μη βίαια άτομα. Η γαλήνη είναι εσωτερική και εκφράζεται μέσα από τις πράξεις. Γνωρίζεις τον νόμο του κάρμα που είναι αγαπητός στους ανατολικούς πολιτισμούς. Ένα γαλήνιο άτομο φέρνει γαλήνη στην καλλιέργεια και η τροφή επιστρέφει τη γαλήνη. Αυτός είναι ο τρόπος να αναπτυχθούμε πνευματικά σε φυσικό επίπεδο.

Για σένα φαίνειτι ο διαλογισμός ξεπερνάει τον απλό ρόλο στην γεωργία...
Rajesh – Έχεις ακούσει για το πρόβλημα των Ινδών αγροτών που αυτοκτονούν όταν καταστρέφονται, όταν δεν μπορούν να πληρώσουν για τους σπόρους, τα εντομοκτόνα, όταν οι σοδειές τους καταστρέφονται... Οι αγρότες που ενσωματώνουν τον διαλογισμό στην καθημερινή τους ζωή και στο επάγγελμά τους αποκτούν μεγάλη δύναμη χαρακτήρα. Μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους, είναι ενωμένοι και ποτέ δεν παραιτούνται. Ένας γιόγκι έχει πίστη στη ζωή, στον εαυτό του και στους άλλους. Με την ‘γιογκική’ καλλιέργεια, οι αγρότες δεν χρειάζεται πλέον να δανείζονται από τις ξένες πολυεθνικές εταιρίες που πωλούν εντομοκτόνα και βιομηχανικά καταστροφικά λιπάσματα. Το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο και έχουν μεγαλύτερα οφέλη γιατί παράγουν την ίδια ποσότητα αλλά με σαφή καλύτερη ποιότητα.

Μαρτυρία: Η εμπειρία του Piero M. (Ιταλία)
Εγκατεστημένος στην περιοχή του Gubbio (επαρχία της Perugia), ο Piero αποφάσισε να ξεκινήσει την γιογκική καλλιέργεια σε 800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Η πρώτη πρόκληση ήταν να προχωρήσει από την παραδοσιακή στην βιολογική καλλιέργεια και να αποκτήσει την πιστοποίηση της παραγωγής του. Έπρεπε επίσης να πείσει τους αγρότες που εργάζονταν στη γη του, καθώς αυτοί ήταν διστακτικοί να αλλάξουν τις μεθόδους που γνώριζαν. Σήμερα το 80% της γης έχει επίσημη πιστοποίηση και το άλλο 20% θα πιστοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.Τι καλλιεργείς στα χωράφια σου;
Piero – Έψαξα να βρω παλιούς, μη τροποποιημένους σπόρους που δεν έχουν υποστεί γενετική μετάλλαξη και δεν είναι υβρίδια. Καλλιεργούμε ντίνκελ, διάφορες ποικιλίες από κεχρί, φαγόπυρο, ρεβίθια και ηλιοτρόπια. Οι σπόροι μας καλλιεργούνται διαφορετικά από τους υβριδικούς. Τα υβρίδια με κάνουν να σκέφτομαι τους ναρκομανείς που χρειάζονται τη χημική δόση τους αλλιώς έχουν συμπτώματα στέρησης. Με τους παραδοσιακούς σπόρους η παραγωγή είναι μικρότερη αλλά το αλεύρι είναι πιο θρεπτικό και δεν προκαλεί αλλεργίες για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη. Άκουσα ότι το πρόβλημα με τις αλλεργίες στην γλουτένη ίσως συνδέεται με τους μεταλλαγμένους σπόρους.

Ποια μέθοδο οργώματος χρησιμοποιείς;
Piero – Χρησιμοποιούμε ατσάλινους δίσκους που γυρίζουν το χώμα σε 10 με 20 εκατοστά βάθος. Με αυτόν τον τρόπο δεν αγγίζουμε την μικροσκοπική ζωή που βρίσκεται στο υπέδαφος, κάτω από το πρώτο στρώμα του εδάφους. Δεν ξεχορταριάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα και λιπάσματα. Μερικές φορές βλέπουμε να φυτρώνουν φυτά που δεν τα είχαμε σπείρει.

Διαλογίζεσαι πάνω στους σπόρους όπως κάνουν στην Ινδία;
Piero – Ναι, όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν σκεφτούμε τον όγκο των σπόρων που σπέρνουμε, δεν είναι δυνατόν να βάλουμε όλους τους σπόρους σε ένα δωμάτιο. Παίρνουμε δείγματα και οι άνθρωποι που ζουν εδώ, διαλογίζονται κάθε μέρα. Όσοι έρχονται να παρακολουθήσουν σεμινάρια διαλογισμού καθώς και στα retreat σιωπής που οργανώνονται στο χώρο, συμμετέχουν σε ομαδικούς διαλογισμούς πάνω τους σπόρους και επίσης στους αγρούς. Έχω πάει να συναντήσω τους γιόγκι αγρότες στην Ινδία. Όπως και εκείνοι έχω βάλει σημαίες στις τέσσερεις γωνίες των αγρών και όταν τους επισκέπτομαι, διαλογίζομαι επί τόπου. Αυτό μου υπενθιμίζει το κίνητρό μου.

Ποιο κίνητρο;
Piero – Ασκούμαι στην Raja Yoga. Θέλω να έχω έναν καθαρό νου και ένα σώμα με καλή υγεία. Αυτό απαιτεί καλή τροφή. Η διατροφή μας και ο αέρας που αναπνέουμε μας τρέφουν. Είναι αποστολή να προμηθεύεις τους ανθρώπους με ποιοτική τροφή. Η γιογκική γεωργία είναι σαν να ιδρύεται η χρυσή εποχή στο αγροτικό μας σύστημα. Δίνουμε στη φύση τις καλύτερες συνθήκες να εκφραστεί. Είναι μια ιστορία αγάπης αυτή η δουλειά με τη φύση. Δίνει αισθήματα ικανοποίησης σε σένα και στους άλλους. Είναι όλα μέρος της γιογκικής καλλιέργειας. Μας μαθαίνει να γνωρίσουμε τον εαυτό, ανακαλύπτουμε....

Τι για παράδειγμα έχεις ανακαλύψει;
Piero – Η άνοιξη είναι η εποχή που το τοπίο αλλάζει κάθε μέρα. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό, μια απέραντη χαρά. Περνάς από το ίδιο μέρος , παρατηρείς τις αλλαγές από χθες. Τον Σεπτέμβρη είχαμε σπείρει τα δημητριακά και την άνοιξη ανακαλύψαμε μια άγρια σοδειά σε μεγαλύτερες ποσότητες να μεγαλώνει στα χωράφια. Ήταν βρώμη…Ονομάζουμε αυτά τα γειτονικά φυτά φίλους. Δεν απογοητευτήκαμε, αντίθετα προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί τα άγρια φυτά ήταν πιο δυνατά από τη σπορά μας. Επιλέξαμε να δώσουμε στη γη ελευθερία, να μην επιβάλουμε τον έλεγχο. Έχω έναν καλό αγωγιάτη που διευθύνει το κτήμα. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται. Μπορεί να διαβάσει την ιστορία της γης, με διδάσκει. Αυτό είναι γιογκική καλλιέργεια.

Αλλά η παραγωγή, το κέρδος είναι ικανοποιητικά;

Piero – Οι σοδειές είναι πιο μικρές, είναι αλήθεια, αλλά η ποιότητα είναι υπέρτερη. Ένας αλευρόμυλος στον οποίο πουλώ το αλεύρι μου το συνέκρινε με το συνηθισμένο βιολογικό. Μου είπαν, αφού το ανέλυσαν, ότι το αλεύρι έχει καλύτερη σύνθεση, περισσότερη πρωτεΐνη και είναι πιο ανθεκτικό. Οι σπόροι είναι οι ίδιοι στην αρχή αλλά η μέθοδος, το χώμα, είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Στην πραγματικότητα, η ζωή δεν είναι μόνο η χημεία των στοιχείων. Οι σπόροι είναι ζωντανοί. Η ζωή, δεν είναι φτιαγμένη μόνο από χημεία. Εδώ είμαστε πολύ κοντά στην Ασίζη που είναι η Μέκκα της πνευματικότητας. Πιστεύω ότι αυτό έχει επίδραση στη σοδειά μας και στο χώμα, μαζί με τον διαλογισμό. Και αν παράγουμε 20% λιγότερο, το αλεύρι μας είναι 30 έως 40% πιο ακριβό λόγω της ποιότητας του. Πρόσφατα, σιτάρι από υβριδικούς σπόρους πουλήθηκε για 20 λεπτά στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ το σιτάρι Καμούτ πουλήθηκε για 70 λεπτά.