Anthony Strano


 
O Anthony Strano, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυστραλία από ιταλική οικογένεια. Ζει στην Αθήνα για περισσότερα από 25 χρόνια τώρα, ως υπεύθυνος των πνευματικών κέντρων των Brahma Kumaris σε όλη την Ελλάδα και την Ουγγαρία, ενώ συντονίζει τις δραστηριότητες των ΒΚ σε Κύπρο και Βουλγαρία. Εξασκείται στο διαλογισμό της Ράτζα Γιόγκα τα τελευταία 35 χρόνια, γράφει, διδάσκει και ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να πραγματοποιήσει ομιλίες, σεμινάρια και retreats. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, με πιο πρόσφατα τα "Seeking Silence" & “Time for Healing”. Ο ίδιος, μαζί με μια ομάδα νέων έχει δημιουργήσει την Πρωτοβουλία GreenAngel, ως μέρος της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας των Brahma Kumaris.
Η αληθινή πνευματικότητα εμπεριέχει ένα φυσικό σεβασμό προς τη Φύση, αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του χρόνου, αισθάνεται τον παλμό του τι πραγματικά χρειάζεται να γίνει και είναι σε θέση να συντονιστεί με αυτό. Ένα τέτοιο ολιστικό, συστημικό βλέμμα μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ένα αγγελικό βλέμμα,· ένα βλέμμα καθολικό, που δε γνωρίζει φυσικά σύνορα, που δε φέρει ταυτότητα και είναι σε θέση να αγκαλιάζει κάθε μορφή ζωής, τη φύση & να μας υπενθυμίζει κάποιες βασικές αλήθειες.


Τα δέντρα φαίνεται να σε εμπνέουν. Τι βλέπεις σε αυτά;
Τα δέντρα είναι οι πνεύμονες της Γης και μας παρέχουν τόσο πολλά... Έμαθα από πολύ νωρίς, ενώ μεγάλωνα σε μια φάρμα στην Αυστραλία να έχω σεβασμό για τα δέντρα, ιδιαίτερα για τα οπωροφόρα δέντρα που μας παρέχουν τροφή. Ζούσα τότε κοντά σε ένα τεράστιο δάσος από ευκαλύπτους και συχνά περπατούσαμε ανάμεσα στα δέντρα και αισθανόμασταν τον καθαρό αέρα να μας αγκαλιάζει και να μας ανανεώνει. Τα δέντρα μας παρείχαν τα πάντα μέχρι πρόσφατα όταν τα μέταλλα, τα πλαστικά και η ηλεκτρική ενέργεια ανέλαβαν. Για παράδειγμα, τα σπίτια, τα πλοία, τα βαγόνια όλα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Μαγειρεύαμε την τροφή μας και ζεσταινόμασταν χάρης αυτών.

Τι αντιπροσωπεύει η Φύση για εσένα;
Η Φύση είναι Μητέρα. Δεν είναι απλά σαν μια μητέρα, αλλά είναι μια πραγματική μητέρα, που μας τρέφει από τη γέννηση μας μέχρι το θάνατο. Η Φύση παρέχει τα πάντα για τη γήινη επιβίωσή μας και έτσι θα πρέπει να έχουμε σεβασμό γι 'αυτή. Το σώμα είναι φτιαγμένο από στοιχεία της ύλης, είναι μια δημιουργία της φύσης, έτσι θα πρέπει να είμαι προσεκτικός τι τροφή του δίνω, τι αέρα αναπνέω, με τι το ποτίζω, οφείλω να ακολουθώ τους φυσικούς του ρυθμούς και να το ξεκουράζω επαρκώς. Για να κρατήσω το σώμα υγιές χρειάζεται να το φροντίζω και όχι να τρώω ή να πίνω ό,τι να’ναι. Η φύση παρέχει, επίσης, τα βότανα και τα φάρμακα που χρειάζεται το σώμα μας για να συντηρηθεί.

Εξασκείσαι στο διαλογισμό εδώ και πολλά χρόνια. Ποια πιστεύεις ότι είναι η σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις μας & το περιβάλλον;
Η συνειδητότητα επηρεάζει τα πάντα. Ό,τι πιστεύουμε, αυτό δημιουργούμε. Το περιβάλλον ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας. Είναι πλέον διαπιστωμένο το πως τα φυτά ανταποκρίνονται στους ανθρώπους που τους φέρονται με ευγένεια και φροντίδα, σε αντίθεση με εκείνους που δρουν καταστροφικά προς αυτά. Η σκέψη είναι ενέργεια και η ενέργεια κυκλοφορεί και συνεπώς αγγίζει τα πάντα. Η αρνητική σκέψη μπορεί να βλάψει και να παρεμβληθεί αρνητικά. Η θετική σκέψη τονώνει, ενθαρρύνει και συντηρεί τη ζωή. Πειράματα σε γεωργικές καλλιέργειες το έχουν αποδείξει αυτό. Η ανθρώπινα απληστία από την άλλη που θέλει να παράγει περισσότερο για το υλικό κέρδος ενθάρρυνε και συντέλεσε στη χρήση των φυτοφαρμάκων, η οποία όχι μόνο παρεμβάλλεται στο μηχανισμό αναπαραγωγής των φυτών αλλά επίσης δηλητηριάζει το σώμα μας με την πάροδο του χρόνου. Ο Ιπποκράτης κάποτε είπε ότι η τροφή μας ήταν το αληθινό μας φάρμακο. Τώρα, λόγω της αρνητικής ανθρώπινης παρέμβασης έχει γίνει το δηλητήριο μας γι’αυτό και βλέπουμε την ανάπτυξη διαφόρων ειδών σωματικών παθήσεων.

Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να φέρει ένας Πράσινος Άγγελος;
Ένας Πράσινος Άγγελος επιδιώκει την αρμονία ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη. Ένας Πράσινος Άγγελος επιστρέφει στις ρίζες της αρχικής ουσίας της ύπαρξης, τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σε υλικό. Έχει βαθύ σεβασμό για τη Φύση και συμπράττει μαζί της για να διατηρήσει το αρχικό και αγνό πυρήνα της ζωής μέσα από μια σωστή διατροφή, ξεκούραση και ανάλογη συμπεριφορά. Ένας Πράσινος Άγγελος μεσολαβεί για να επιστρέψουν τα πράγματα στη φυσική και αληθινή τους θέση, στηρίζει την επίγνωση των φυσικών, αρμονικών ισορροπιών ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Ο σεβασμός που η ανθρωπότητα δίνει στη Φύση θα επιτρέψει στην ίδια να ανθίσει. Η ασέβεια και η περιφρόνηση δημιουργεί ανισορροπίες οι οποίες πληγώνουν και εντέλει καταστρέφουν τα αιθέρια νήματα που συγκρατούν τη ζωή.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται η Φύση από εμάς στην παρούσα φάση;
Βαθύτερη αναγνώριση του ποια είναι και τι κάνει. Χρειάζεται την εκτίμηση και το σεβασμό μας καθώς και να σταματήσουμε να παρεμβαίνουμε στους φυσικούς ρυθμούς της που συντηρούν τη ζωή· ρυθμούς που βλέπουμε να καταστρέφονται από τα πειράματα της ανθρωπότητας με την επιστήμη, όπως ο έλεγχος των καιρικών συνθηκών, η γενετική μηχανική, οι πυρηνικές δοκιμές,κ.α..

Με ποιους τρόπους μπορούμε να στηρίξουμε Φύση;
Έχοντας καλές σκέψεις και στέλνοντάς αυτές προς εκείνη καθώς και στην προσωπική μας ζωή, σεβόμενοι τους πόρους της χωρίς να τους σπαταλούμε, κάνοντας οικονομική χρήση του νερού και της τροφής που μας παρέχει. Δεν θα πρέπει να τη μολύνουμε με χημικά κ.α., δεν θα πρέπει να κάνουμε χρήση καμίας μορφής βίας προς αυτή για να την ελέγξουμε ή να την κατευθύνουμε.

Ποια πιστεύεις είναι η βαθύτερη αλήθεια που ο άνθρωπος έχασε στην πορεία του;
Η κατανόηση του πώς η Μητέρα Φύση δίνει και συντηρεί τη ζωή μας. Στην αρχαία Ελλάδα αυτή η συνειδητότητα υπήρχε, όπως συχνά συναντάμε σε παλιότερους και ιθαγενείς πολιτισμούς. Οι πολιτισμοί αυτοί τρέφανε ταπεινότητα, σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τη Φύση, ενώ στη σύγχρονη ζωή όλα αυτά τα έχουμε χάσει. Δεν υπάρχει πια αυτή η ευαισθησία ή η σοφία μέσα από την οποία καταλαβαίναμε ότι οι σκέψεις και οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Τώρα πια τρομάζουμε όταν βλέπουμε γύρω μας τις έντονες καιρικές αλλαγές και τις φυσικές καταστροφές, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι όλα αυτά έρχονται ως συνέπεια της κατάχρησης της φύσης και των πόρων της.

Πάνω σε ποια βάση πιστεύεις ότι αυτή η αλήθεια μπορεί να αποκατασταθεί;
Μέσω της εκπαίδευσης: φέρνοντας την επίγνωση ότι κάποτε στους περισσότερους πολιτισμούς υπήρχε αυτός ο σεβασμός για τη Φύση και τις αρχές της. Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς η ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής, οι αρχαίοι Έλληνες, Κέλτες, Κινέζοι, Ινδοί κλπ έτρεφαν εκτίμηση προς τη Φύση. Χρειάζεται να επιστρέψουμε στην εκτίμηση αυτή, να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να σταματήσουμε να είμαστε άπληστοι για όλο και περισσότερα, να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε και να σπαταλάμε, να σκεφτόμαστε και να στοχαζόμαστε πριν να πράξουμε. Να εκπαιδευτούμε στο ότι η βία που επέφερε ο εγωκεντρικός και στενός τρόπος σκέψης που δεν μπορεί να δει την ευρύτερη εικόνα και ως εκ τούτου τις παγκόσμιες συνέπειες ορισμένων ενεργειών. Υπάρχει ήδη κάποια ευαισθητοποίηση στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά χρειάζεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Οι κυβερνήσεις συναντιόνται, κάνουν συνέδρια, συζητούν, αλλά, γενικότερα δεν ενεργούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα προς βαθύτερες αλλαγές για τον κόσμο και τους πολίτες.

Συνέντευξη στη Βάσια Πελεγράτη

Huffington Post / Blog Entries by Anthony Strano

Σχόλια