Doris Nünninger-Fräulin

 Η Doris Nünninger-Fräulin απέκτησε τα δικά της φτερά σε ένα μεγάλο ρομαντικό κήπο γεμάτο από λουλούδια, δέντρα και βότανα, κοντά στο σπίτι όπου διαμένει στη νότια Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Ο ρόλος της τα τελευταία χρόνια είναι να συνδέει τους ανθρώπους με τη φύση μέσα από μαθήματα και εργαστήρια που παραδίδει σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων παράλληλα με περιπάτους στη φύση. Στα μαθήματα της κανείς μπορεί να μάθει να παρασκευάζει αλοιφές από αγνό κερί μέλισσας, ιδιαίτερα βότανα και άνθη, ξύδια από βότανα με θυμάρι και λεμόνι καθώς μυείται παράλληλα στην παλιά τέχνη του να αναγνωρίζει ποια φυτά του κήπου μπορεί χρησιμοποιήσει θεραπευτικά σε διάφορες περιπτώσεις.

Doris, ποια είναι η σχέση σου με τη φύση;

Η σχέση μου μαζί της είναι μέσω των θεραπευτικών της βοτάνων. Τα χρησιμοποιώ σε θεραπείες και στην κουζίνα.

Έχεις λάβει κάποια εκπαίδευση στον τομέα αυτό;
Σπούδασα στη σχολή Sambuca, ένα σωματείο για τη διατήρηση των γνώσεων πάνω στα παραδοσιακά βότανα. Θέλησα να μάθω σχετικά με τα βότανα κι έτσι ξεκίνησα. Προηγουμένως εργαζόμουν ως δασκάλα στον τομέα της αποκατάστασης αναπήρων παιδιών. Κάποια στιγμή αρρώστησα βαριά και δεν μπορούσα πλέον να εργαστώ. Δεν μπορούσα να κάνω σχεδόν τίποτα παρά μόνο περιπάτους στη φύση. Η αίσθηση που είχα ήταν ότι αυτό ήταν το μόνο που μπορούσε να με βοηθήσει.Τι σε τράβηξε προς τη φύση;
Θέλησα να νιώσω το πράσινο χρώμα της γύρω μου, τις πράσινες κοιλάδες, τα πράσινα δάση της. Το πράσινο χρώμα για κάποιο λόγο ήταν σημαντικό για μένα, το αναζητούσα ενώ ταυτόχρονα το διαισθανόμουν θεραπευτικό. Είχα σοβαρό πρόβλημα με το κεφάλι μου. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παρά μόνο να περπατάω. Ήταν το μόνο που με ανακούφιζε από τον πόνο και την ένταση που βίωνα. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, είχα διαρκώς αυτούς του πονοκεφάλους...το σώμα μου με οδηγούσε. Δεν μπορούσα να πάω στην πόλη τη γεμάτη ερεθίσματα και θορύβους. Επίσης δεν μπορούσα να πάω για ψώνια, ήταν πολύ εξαντλητικό για μένα και δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ. Οι περίπατοι στη φύση ήταν αυτοί που με βοήθησαν να θεραπευτώ. Άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα.

Τότε ήταν που άρχισες να παρατηρείς τα διαφορετικά φυτά τριγύρω... ;
Πάντα είχα ενδιαφέρον για τα φυτά, δεν ήταν κάτι καινούργιο για μένα. Το καινούργιο που προστέθηκε ήταν το ενδιαφέρον που ανέπτυξα για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.  Άρχισα να μελετώ τη γνώση ορισμένων βοτάνων, τις ουσίες και ιδιότητές τους και άρχισα να πειραματίζομαι με αυτά. Άρχισα να παίρνω όφελος από αυτά κι αυτό με οδήγησε στο να θέλω να μελετήσω περισσότερο...κάτι αναζητούσα και μέσα μου ήξερα ότι αυτό ήταν! Ένιωθα όλο και καλύτερα στην υγεία μου και όσο περισσότερα γνώριζα τόσα παραπάνω μπορούσα να εφαρμόσω πάνω μου. Πια έχω απαλλαχθεί από αντιβιοτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά χάπια και όλα αυτά. Προηγουμένως δεν ήταν αυτό δυνατόν, συχνά δεν είχα καμία άμυνα απέναντι στο θόρυβο και στα εξωτερικά ερεθίσματα. Είχα ένα διαρκή εκνευρισμό και αισθανόμουν πως ήμουν συνδεδεμένη με μια γραμμή υψηλής έντασης. Η επαφή μου με τη φύση και ταυτοχρόνως η εύρεση και χρήση των κατάλληλων βοτάνων  με βοήθησαν να αποκοπώ από τα ισχυρά αυτά φάρμακα και να στραφώ στα φυσικά θεραπευτικά φάρμακα της φύσης. Παράλληλα αισθάνθηκα ότι την εμπειρία μου αυτή ήθελα να τη μεταφέρω και σε άλλους. Έτσι πολύ σύντομα αυτό έγινε ο σκοπός μου.

 Έχω παρατηρήσει ότι στα μαθήματά σου ασχολούνται οι συμμετέχοντες με πρακτικά πράγματα. Γνώρισα κάποιους οι οποίοι είχαν ενθουσιασμό για να παρασκευάσουν σούπες, βάμματα, ξύδια, κ.α. Χρησιμοποιείς αποκλειστικά αγνά φυσικά προϊόντα;
Καταρχήν διδάσκω κάποια θεωρία σχετική με τα βότανα και κατόπιν δείχνω τρόπους για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν τα βότανα που μπορούν οι ίδιοι να συλλέξουν από τον κήπο τους. Μαθαίνουν πως να τα χρησιμοποιούν στη μαγειρική, σε καθημερινές θεραπείες, μαθαίνουν να φτιάχνουν βάμματα, σιρόπια, βάλσαμα, κρέμες, αλάτια κλπ.
Κάποτε έφτιαξα μια ιδιαίτερη πράσινη σούπα μαζί σου από τα πρώτα πράσινα βότανα της άνοιξης...
Είναι μια σούπα με πολλές βιταμίνες που δίνει πραγματική τόνωση στον οργανισμό. Σε συνδέει με τη φύση, καθαρίζει όλο το σύστημα και παρέχει δύναμη. Είναι σαν μια ανοιξιάτικη ιεροτελεστία η προετοιμασία αυτής της σούπας μετά από ένα μακρύ χειμώνα. Την άνοιξη, η φύση παρέχει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να επαναφέρουμε το φυσικό σθένος και τη ζωτικότητα στο σώμα. Καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις εποχές η γη μας παρέχει βότανα για να διατηρούμαστε υγιείς.
Αυτή είναι η πνευματική διάσταση της φύσης; Συνδέεις κατά κάποιον τρόπο το ενδιαφέρον σου για αυτή με μια άλλη συνειδητότητα;
Για μένα η επαφή με τη φύση αποτελεί ένα είδος εσωτερικής ενατένισης και διαλογισμού. Υπάρχουν διάφορα είδη διαλογισμού και το να είσαι στη φύση είναι ένας καλός τρόπος να μπαίνει ο νους σε κατάσταση διαλογισμού. Δεν χρειάζεται να καθίσεις κάτω για αυτό, μπορείς να είσαι σε κατάσταση διαλογισμού ενώ κινείσαι στη φύση.

Όπως ανέφερες επίσης το να είσαι συντονισμένος με τις εποχές του χρόνου συντελεί σε ένα πνευματικό τρόπο ζωής...δεν κάθεσαι απλά στην απομόνωση και τη μοναξιά, αλλά είσαι σε σύνδεση. Αισθάνεσαι έτσι;
Ναι, αισθάνομαι ως μέρος του Όλον κι όχι διαχωρισμένη. Η επίγνωση αυτή με βοηθάει στη σχέση μου με ολόκληρο το σύμπαν, τα φυτά, τα στοιχεία και όλα τα ζωντανά πλάσματα. Κι επειδή είμαι πιο συνειδητή, μπορώ και δρω διαφορετικά.

  
Αυτό αυξάνει και την επίγνωσή σου σχετικά με την παρούσα κατάσταση του πλανήτη;
Υπάρχει μεγαλύτερη επίγνωση και ευαισθησία για το τι συμβαίνει γύρω μου στη φύση κι η ζωή μου άλλαξε εξαιτίας αυτού. Αυτό εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από αυτά. Σημαίνει να μην παίρνω τίποτα ως δεδομένο αλλά ό,τι έρχεται είναι ένα δώρο στη ζωή μου. Κάθε αλλαγή που έρχεται κρύβει όφελος! Υπάρχει τόσος πλούτος...Εμπιστεύομαι περισσότερο ό,τι έρχεται και ξέρω ότι ό,τι έρχεται είναι αυτό που πραγματικά χρειάζομαι. Το βοτάνι που χρειάζομαι αρχίζει να μεγαλώνει στον κήπο μου. Είμαι πεπεισμένη πως ό,τι χρειαστώ στη ζωή μου θα εμφανιστεί, απλά θα πρέπει να εμπιστεύομαι.

Έτσι υπάρχει λιγότερος φόβος;

Αισθάνομαι ότι η φύση με φροντίζει και ότι υπάρχει παντού αφθονία. Αυτό είναι που με κάνει να νιώθω ευγνώμων. Αυτή η συνειδητότητα υπόβοσκε πάντα. Κατ' αυτόν τον τρόπο η πνευματικότητα είναι τρόπος ζωής για μένα. Βρίσκομαι σε σχέση με τα πάντα και αντιλαμβάνομαι τα πάντα ως δώρο. Χωρίς την πνευματικότητα πιθανότητα να είχα άλλη στάση. Όλο το φάσμα των αξιών, τη γαλήνη, την ευτυχία, την ευγνωμοσύνη μπορεί να τα εντυπωθεί κανείς στη φύση κι αυτό είναι ένα θαύμα.

Χρειάζεται να είσαι ανοιχτός για κάτι τέτοιο...
Χρειάζεται να είσαι ανοιχτός, μόνο τότε μπορεί η φύση να σε βοηθήσει. Διαφορετικά μπορείς να είσαι στη φύση και να μη νιώθεις τίποτα. Η εμπειρία μου λέει ότι όταν χρειάζομαι ένα βότανο, τότε αυτό εμφανίζεται στον κήπο μου, αρχίζει να αναπτύσσεται. Συχνά εκπλήσσομαι. Δεν προγραμματίζω, τα φυτά έρχονται σε μένα. Και τότε κάνω κάτι με αυτά. Αυτό συνέβη την περασμένη χρονιά με τον Κράταιγο. Απλά εμφανίστηκε εκεί, όταν το χρειάστηκα. Συχνά μας συμβαίνει αυτό και δεν το παρατηρούμε. Αν είσαι ανοιχτός και ευαίσθητος θα το παρατηρήσεις.

Συνέντευξη στην Patrizia Heise

Σχόλια