BK RajuΣυχνά διαπιστώνεται η άμεση σχέση ανάμεσα σε έναν πνευματικό τρόπο ζωής και το ενδιαφέρον για τη φύση. Το να ζει κανείς με απλότητα, να μην σπαταλά και να σέβεται το περιβάλλον είναι μια άποψη αυτού. Υπάρχει γύρω μας διαθέσιμη μια πληθώρα από πληροφορίες και συμβουλές που μας δείχνει τρόπους να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα σε σχέση με την οικολογία. Παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας όμως, η πνευματικότητα περιλαμβάνει ταυτόχρονα και την παραγωγή -διάθεση ενέργειας, έναν τομέα που συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Λίγοι από εμάς έχουν επίγνωση της επιρροής της σκέψης πάνω στην ύλη. Η Πτέρυγα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) του Πνευματικού Πανεπιστημίου των Brahma Kumaris πήρε την πρωτοβουλία σε αυτό. Διεξάγει πειράματα πάνω σε ένα είδος καλλιέργειας που καλείται "Βιώσιμη Γιογκική Καλλιέργεια", μια καινοτόμο σύλληψη που περιλαμβάνει την εφαρμογή του διαλογισμού της Raja Yoga με την ταυτόχρονη εφαρμογή βιολογικής κοπριάς και βιολογικών λιπασμάτων στα χωράφια.

O BK Raju, συντονιστής της Π.Α.Α. μοιράζεται μαζί μας πώς η απελευθέρωση αγνής και θετικής λεπτοφυής ενέργειας του νου έχει βαθιά επίδραση στις καλλιέργειες.

 

Εδώ και τρία χρόνια στο αγρόκτημα Tapovan που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Abu στο Rajasthan της Ινδίας, εφαρμόζεται μια ιδιαίτερη μέθοδος καλλιέργειας μέσω πειραματισμού του διαλογισμού της Raja Yoga. Μπορείτε να μας πείτε πώς αυτή λειτουργεί;
Η Raja Yoga είναι μια μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούμε τη δύναμη της σκέψης μας. Μέσω της Raja Yoga επιτυγχάνουμε σταδιακά την παραγωγή αγνών και εξυψωμένων σκέψεων. Κατευθύνοντας τη δύναμη της ενέργειας της αγνής σκέψης, τους κραδασμούς αυτούς στα χωράφια, τα φυτά λαμβάνουν αυτή την ενέργεια κι ανταποκρίνονται θετικά. Μπορούμε να δώσουμε δύναμη στα φυτά μέσα από τη σκέψη μας και αυτά είναι ικανοί αποδέκτες της ενέργειας αυτής. Τη δύναμη αυτή τη δίνουμε μέσω του διαλογισμού. Μέλη της Π.Α.Α. πειραματίζονται με τη δύναμη της γιόγκα στα φυτά με πρακτικά αποτελέσματα.

Τι αποτέλεσμα έχετε δει ως τώρα;

Εφαρμόζουμε τη Raja Yoga ταυτόχρονα με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Στις περιπτώσεις που αφορούν το ζαχαροκάλαμο, τον κουρκουμά και το σιτάρι εντοπίζεται αύξηση στην παραγωγή που φτάνει μέχρι και το 50% εφαρμόζοντας την γιογκική καλλιέργεια σε σχέση με την απλή βιολογική καλλιέργεια.

Έχει υπάρξει κάποια έρευνα εις βάθος πάνω στη μέθοδο αυτή;
Ναι, ένας αριθμός επιστημόνων διεξάγει έρευνα γύρω από τη γιογκική καλλιέργεια, κι ως τώρα έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Προτάθηκε να γίνει μια συστηματική μελέτη και επιστημονική έρευνα πάνω στις συνέπειες της ‘Βιώσιμης Γιογκικής Καλλιέργειας’ την οποία ανέλαβε να διεξάγει το Αγροτικό Πανεπιστήμιο S.D. που βρίσκεται στην περιοχή Dantiwada (Gujarat). Συστάθηκε ένα πενταετές μνημόνιο συνεργασίας όπου θα ερευνηθεί ο ρόλος του διαλογισμού στην απόδοση των καλλιεργειών με ταυτόχρονη χρήση βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας. Το κύριο πεδίο δράσης του μνημονίου είναι η ανάπτυξη και δοκιμασία της μεθόδου του διαλογισμού πάνω στις βιολογικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών, η μελέτη της επίδρασης του στη μικροχλωρίδα του εδάφους, η μελέτη πάνω στη δυνατότητα αποκατάσταση της σύστασης και γονιμότητας του εδάφους και η συνέπεια στα επίπεδα της παραγωγικότητας. Η έρευνα αυτή διεξάγεται ήδη εδώ και δύο χρόνια ενώ τα ακριβή αποτελέσματα μπορούν να δοθούν κατόπιν ολοκλήρωσης της έρευνας στο τέλος του πέμπτου έτους. Η περίοδος μετάβασης για το βιολογικό υλικό είναι τρία χρόνια.


Τα 2/3 του πληθυσμού της Ινδίας ζει σε απομονωμένες περιοχές όπου η αγροτική ενασχόληση αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων. Η δεκαετία του '60 είδε την εισαγωγή της μηχανοποιημένης γεωργίας με τη λεγόμενη "πράσινη επανάσταση'. Γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι, υβρίδια, χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα διατίθενται κατά σωρεία στην αγορά. Παρόλο που η παραγωγή αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, επήλθε πολύ σύντομα απότομη μείωση στη γονιμότητα του εδάφους και αύξηση των τοξικών αποβλήτων, κάτι που προκάλεσε πολλές ασθένειες στα φυτά. Στο παρόν η αγροτική παραγωγή λιμνάζει και η εξασφάλιση τροφής απειλείται σοβαρά. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση ενώ δεν έχουν εγγύηση για αποτελέσματα καθώς τα εδάφη τους δείχνουν σαφή σημάδια έλλειψης βιολογικών συστατικών. Σε αριθμούς πάνω από 216,000 αγρότες έχουν διαπράξει αυτοκτονίες από το 1997. Η Π.Α.Α. συνεργάζεται με Κυβερνητικά Ιδρύματα, Μ.Κ.Ο. & Ερευνητικά Ιδρύματα για να ενδυναμώσει τον αγροτικό πληθυσμό, επανεξετάζοντας τις μεθόδους προστασίας των καλλιεργειών και της παραγωγής.

Η πειραματική γη διαιρέθηκε σε τρία ίσα παρτέρια: ένα βιολογικής καλλιέργειας, ένα συμβατικής καλλιέργειας με λίπασμα κι ένα γιογκικής (βιολογικής + γιόγκα). Στην περίπτωση της γιογκικής καλλιέργειας, οι σπόροι πριν μπουν στο χώμα κρατούνται σε ένα δωμάτιο διαλογισμού ενός κέντρου των BK και το διάστημα αυτό εμποτίζονται με τη δύναμη της γιόγκα. Τα πρώτα ευρήματα υπέδειξαν ότι από τους 100 σπόρους που φυτεύτηκαν σε κάθε παρτέρι, 40 βλάστησαν με τη συμβατική μέθοδο, 60 με τηβιολογική μέθοδο και 80 με τη γιογκική. Αυτό αποτέλεσε άμεση επιβεβαίωση ότι η γιογκική μέθοδος δίνει περισσότερη βλάστηση και δυνατότερη ανάπτυξη. Το πανεπιστήμιο θα εκδώσει πλήρη αναφορά όταν η έρευνα ολοκληρωθεί.

Περαιτέρω έρευνες σχετικά με την επίδραση του διαλογισμού της Raja Yoga στις καλλιέργειες διεξάγονται σε διάφορες φάρμες ανά τη χώρα κάτω από την καθοδήγηση της Π.Α.Α.. Ως τώρα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γονιμότητα του εδάφους έχει βελτιωθεί με τη μέθοδο αυτή, ενώ η βιολογική δραστηριότητα του εδάφους έχει βελτιστοποιηθεί καθώς και η φυσική και ορυκτή ποιότητα του εδάφους. Στην περιοχή Kolapur, σε μια έκταση 800 στρεμμάτων όπου είχε γίνει κατάχρηση λιπασμάτων, η γη έγινε άγονη. Η κυβέρνηση διέθεσε χιλιάδες ρουπίες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πάνω από 70 αγρότες στην περιοχή αυτή πειραματίζονται με τη γιογκική μέθοδο καλλιέργειας. Σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα που παράγονται μέσω της γιογκικής μεθόδου έχουν υψηλότερη ζήτηση & επιφέρουν μεγαλύτερα κέρδη λόγω της ποιότητάς τους.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεσαι στο στάδιο της φροντίδας των φυτών ή αφιερώνετε χωριστό χρόνο στο διαλογισμό;
Οι σπόροι οι οποίοι πρόκειται να φυτευτούν πρώτα εκτίθενται σε διαλογισμό ώστε να ενδυναμωθούν με τους αγνούς κραδασμούς που παράγονται κατά το διαλογισμό της Raja Yoga και κατόπιν μπαίνουν στο χώμα. Επίσης προτείνουμε στους αγρότες να παραμένουν σε κατάσταση διαλογισμού κατά τη διάρκεια του σκαλίσματος, του ποτίσματος και της περιποίησης των φυτών καθώς αυτό θα έχει θετική επίδραση στις καλλιέργειες.

Χρειάζεται ο αγρότης να είναι γιόγκι ή οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό;
Οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με τη γιογκική καλλιέργεια, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι θετικές και εξυψωμένες σκέψεις. Ο νους χρειάζεται να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να μπορεί να διαλογιστεί. Όταν δεν διατηρούμε μίσος ή εχθρότητα ενάντια σε κανέναν και τίποτα τότε οι αγνοί και θετικοί κραδασμοί που παράγουμε ενεργοποιούν το σύστημα αυτό. Παρέχουμε εκπαίδευση στους αγρότες και τους ζητάμε να ξεκινήσουν πρώτα με μια δοκιμαστική περίοδο.Τους συμβουλεύουμε να πειραματιστούν στο χώρο τους απλώνοντας θετικούς κραδασμούς καθημερινά για πέντε λεπτά. Περίπου 400 αγρότες σε διάφορα σημεία της Ινδίας εφαρμόζουν πρακτικά τη γιογκική καλλιέργεια.

Η εφαρμογή της δύναμης της γιόγκα συντελεί σε μια πιο υγιή παραγωγή;
Είναι ένας κύκλος ο οποίος ξεκινά μόλις από το στάδιο του σπόρου όπου αυτοί ενδυναμώνονται μέσω του διαλογισμού της Raja Yoga. Οι σπόροι ενεργοποιούνται και η ανάπτυξη που παρατηρείται στο στάδιο της βλάστησης είναι πολύ καλή. Βλέπεις ότι το φυτό βλασταίνει καλά, ενώ η συγκομιδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Πώς αυτό το είδος τροφής μας επηρεάζει;
Η τροφή επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και το νου. Όπως η τροφή έτσι και ο νους και όπως ο νους έτσι και το σώμα.

Τι μας διδάσκει αυτή η προσέγγιση σκέψης όσον αφορά στη σχέση μας με τη φύση;
Όλος ο κόσμος εξαρτάται από 3 βασικές δυνάμεις: τη δύναμη της ψυχής, τη δύναμη της Υπέρτατης Ψυχής και τη δύναμη της Φύσης. Αυτές οι 3 είναι αλληλένδετες. Όπως είναι η κατάσταση των ψυχών, τέτοια θα είναι και η κατάσταση της φύσης. Καθώς η δύναμη της ψυχής φθίνει, ανάλογα φθίνει και η δύναμη της φύσης. Αυτή είναι η βασική σχέση. Είναι τώρα ο χρόνος για να δυναμώσουμε τη φύση μέσα από τη δύναμη της Υπέρτατης Πηγής και είναι αυτή η εξυψωτική δύναμη που μπορεί να μεταφέρει τον κόσμο στη Χρυσή του Εποχή, όπου φύση & ανθρωπότητα θα είναι στην πλήρη τους αρμονία.
Οι 'άνθρωποι της δύσης' δεν είναι συνηθισμένοι σε ένα τέτοιο μοντέλο σκέψης. Η επιρροή της δύναμης της σκέψης με τον τρόπο που περιγράφετε μπορεί να φανεί δύσκολο σε κάποιους να το αντιληφθούν. Αν μεταφέρουμε το μοντέλο αυτό στην καθημερινή μας ζωή με ποιόν τρόπο μπορεί η επίγνωση μας να αλλάξει;
Συμβουλεύουμε τον κόσμο να λάβει αρχικά γνώση σχετικά με το διαλογισμό και την ψυχή. Γνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας τον πραγματικό εαυτό, την πραγματική μου μορφή και την πραγματική δύναμη που βρίσκεται μέσα μου μπορώ να προχωρήσω στον πειραματισμό των αιθέριων αυτών δυνάμεων. Τότε η ιστορία της επιτυχίας ξεκινά.

Όπως η τροφή που καταναλώνουμε έχει επίδραση στο νου μας, με τον ίδιο τρόπο και ο νους επίσης έχει βαθιά επίδραση στην ολιστική υγεία ενός ατόμου. Αποτελεί πλέον αποδεδειγμένο γεγονός το ότι η κατάσταση του ανθρώπινου νου επηρεάζει άμεσα την κατάσταση της φυσικής του υγείας. Η μέθοδος της γιογκικής καλλιέργειας εγκαθιστά μια συναισθηματική σχέση με τη Φύση σαν ολότητα.
Τα φυτά ανταποκρίνονται στα θετικά αισθήματα & στη διοχέτευση θετικής ενέργειας / κραδασμών (αυτό είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο από διαφόρους επιστήμονες ανά τον κόσμο)
Ο GreenAngel επισκέφτηκε το αγρόκτημα Tapovan έξω από το Shantivan Campus.
Από τη στιγμή που φθάνει κανείς στο μέρος αυτό έχει την εμπειρία των γαλήνιων κραδασμών που είναι διαχυμένοι παντού. Η ξενάγηση στο αγρόκτημα προσέφερε βαθιά κατανόηση και πρακτική εμπειρία του πως όταν η ανθρώπινη συνειδητότητα συνεργάζεται με τη Φύση, μια αρμονική ισορροπία μπορεί να αποκατασταθεί ξανά.
Ξενάγηση και πάνω στις αγιουβερδικές ιδιότητες κάποιων από τα φυτά. (Αριστερά) Το φυτό απ' όπου παράγεται το καστορέλαιο. (Δεξιά) Φυτό Stevia.


Συνέντευξη στη Βάσια Πελεγράτη

Σχόλια